Toukofest on nuorten vaikuttamisen kanava

Toukofest järjestettiin 24:nnen ja näillä näkymin viimeisen kerran helatorstain aattona. Tapahtuma on koonnut Jyväskylään vuosittain tuhansia keskisuomalaisia nuoria tutustumaan ja osallistumaan erilaisiin harrastemuotoihin.

Toukofest on 13–20-vuotiaiden nuorten itse ideoima, järjestämä ja erittäin kustannustehokas harrastustapahtuma. Tapahtuman taustaorganisaationa on Nuorten Suomi (ent. Nuorten Keski-Suomi) ry.

Toukofestissä on onnistuttu osallistamaan nuoria tavalla, jolle vastaavaa ei löydy muualta Suomesta.

 

Suomessa on jo pitkään kannettu huolta nuorten vähäisestä kiinnostuksesta vaikuttaa ja olla mukana päättämässä yhteisistä asioista.

Kansainvälisissä vertailuissa nuoremme osoittavat tuntevansa hyvin yhteiskunnan rakenteet, instituutiot ja päätöksenteon muodot. Samaan aikaan he ovat kuitenkin kaikkein vähiten halukkaita itse vaikuttamaan näissä rakenteissa ja instituutioissa.

Viime vuosina Suomessa on toteutettu lukuisa hankkeita nuorten yhteiskunnallisen aktiivisuuden vahvistamiseksi. Tulokset ovat jääneet vaatimattomiksi. Vain harva nuori innostuu aikuisten luomista ja heille tarjoamista osallisuuden muodoista.

Nuoret eivät innostu vaikuttamaan valitsemalla edustajiaan erilaisiin elimiin. He haluavat yhdessä osallistua omaa arkeaan muovaaviin päätöksiin.

Netti on heille luonteva ympäristö toimia myös tässä. Sen sijaan, että tarjoamme nuorille aikuismaisia osallisuuden muotoja, meidän tulisi oppia luomaan uusia muotoja yhdessä nuorten kanssa. Heihin luottaen, heitä kannustaen ja tarvittaessa tukien.

 

Uusi hallitusohjelma korostaa jo nimessään osallisuutta ja osaamista. Nuorten-Suomi on loistava esimerkki siitä, miten hallitusohjelman puhe on Keski-Suomessa jo vuosikymmeniä onnistuttu jalostamaan nuorten teoiksi ja todelliseksi vaikuttamiseksi.

Toukofest on tämän työn yksi huippuesimerkki. Konsepti, jolla on kasvavaa kysyntää myös muissa maakunnissa ja kansainvälisestikin.

Toukofest on paitsi osallistanut suuren joukon nuoria yhteisiin päätöksiin ja niiden toteuttamiseen, kasvattanut myös mittavan joukon taitavia johtajia ja tapahtumajärjestäjiä.

Monet heistä toimivat tällä hetkellä vastuullisissa tehtävissä keskisuomalaisissa ja muissa yrityksissä.

Kun Toukofest on nykymuodossaan loppumassa, on kaikkien keskisuomalaisten etu rakentaa sille jatkoa nuoria entistä laajemmin ja monipuolisemmin aktivoivassa ja osallistavassa muodossa.

 

Jouni Välijärvi, professori
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Läsnäolon voima

Lyhyet

Virus testaa arvomme

Lyhyet

Lyhyet: Kiitoshalaus Vaajakummun koulun digitutoreille.

Mielipide: Tukea tarvitaan, jotta lapset ja perheet voisivat paremmin

Mielipide: Hoidon priorisointi vääjäämätön tosi

Mielipide: Apua perheneuvolasta ja lastenvalvojilta

Lyhyet: Priorisointi, holokausti jatkuu.

Mielipide: Hyvä syy lopettaa tupakointi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.