Tourujoen suunnitelmat ihmetyttävät

Tourujoen uomavaihtoehdoista kaavoituksen kuningasajatuksen, pitkän uoman puolesta tuli kaikkiaan 217 palautetta.

Hankkeissa. joissa kansalaismielipiteet, satojen nimien listat, adressit, vetoomukset ynnä muut ovat poikenneet kaavoituksen oivalluksista, ei kannanotoilla ole ollut mitään merkitystä.

Nyt, kun kansalaisten mielipiden on mieleinen, demokratia yllättäen toimiikin.

Paikalliset vihreätkin ovat hurahtaneet pitkän uoman kannalle. Visiona on kaupunkilaisten kokoontuminen tulevaisuudessa sankoin joukoin katsomaan Päijänteen vaelluskalojen tepsuttelua betoniportaita joen yläjuoksulle kutemaan. Ihanaa!

Missään vastaavat portaat eivät ole toimineet toivotusti. Miksi ne toimisivat Tourujoessa? Joen rakentaminen ihmisen ehdoilla onkin kannatettava mutta palauttaminen luonnonmukaiseksi ei. Puisto-osasto ei olekaan luonnon puolesta!

Ihmetyksiä on muitakin. Miksi Ely-keskuksen vesirakentamisen asiantuntijoita ei otettu mukaan suunnitteluun? Onko heiltä edes kysytty, mitä joelle pitäisi tehdä?

Miksi massiiviset maansiirtotyöt pitäisi tehdä vasta sitten, kun asukkaat ovat alueelle muuttaneet? Miksi joen kunnostamista ei voida aloittaa vähitellen mahdollisuuksien mukaan?

Vanhasta voimalasta on tehty kunnostamisen este. Voimalan läpi ajoittain syöksyvät vesimassat ovat syynä alajuoksun eroosioon ja sortumiin. Niitä ei saada kuriin ennen kuin virtaus joessa, pinnan taso ja veden paine penkkoja vastaan ovat vakiot.

Jyväskylän Energialla on oma lehmä joessa. Asiantuntijat ovat arvioineet voimalan eliniäksi enintään 20 vuotta. Energia arvioi hyrrän pyörivän 60 vuotta.

Kun voimala viimeistään 20 vuoden kuluttua lopetetaan, se siirtyy Energian ja kaupungin tekemän sopimuksen mukaan kaupungille. Kaupunki maksaa verovaroista Energialle useita miljoonia 40 vuoden ”menetetystä” tuotannosta.

Kaupunki maksaa myös todella kalliit jälkityöt, voimalan purun tai museoinnin, padon kunnostuksen ja alueen maisemoinnin. Miksi valtuusto on hyväksynyt kaupungin kannalta tolkuttoman sopimuksen?

Kannattavaksi museohyrrää ei saada millään. Tappiot Energia maksattaa asiakkaillaan seuraavat 20 vuotta. Miksi valtuusto ei ole käyttänyt Jyväskylän Energian isännän ääntä? Pelkääkö valtuusto, että joku alkaa puhua yrityksen poliittisesta ohjauksesta?

Kokonaisedullisin ratkaisu on voimalan purkaminen heti. Kulttuurihistoriaa Kankaan alueelle jää vanhoissa tehdasrakennuksissa ihan tarpeeksi.

Päätös lykätä joen rakentamista on tässä taloustilanteessa järkevä. Vielä järkevämpi olisi ollut päätös poistaa kaavasta Kankaan alueelta hautausmaan kulmalle tulevaksi suunniteltu silta.

Tourujoen yli menee jo kaksitoista siltaa. Kinakujan silta on noin 100 metrin päässä suunnitellusta uudesta sillasta. Jokainen jaksaa ihan varmasti kävellä Kinakujan siltaa keskustaan, pyöräilijästä puhumattakaan. Miksi valtuusto ei ole puuttunut tähänkään turhuuteen?

Jarmo Jääskeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Hallitus hakee fokustaan

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.