Tourujoen uusi uoma linjataan kaikessa rauhassa

Kankaan vanhan paperitehtaan kehittäminen käynnistyi vahvalla osallistumisella, kun yli 600 kaupunkilaista osallistui visiointiin ja Kankaan arkkitehtikilpailun etenemistä netissä seurasi yli 100 000 vierailijaa.

Kankaan osayleiskaavan luonnosvaiheen aikana kaavaluonnoksesta taas tuli palautetta yli 200 kappaletta. Esimerkillistä palautetta antoi Jyväskylän pyöräilyseura, joka asiallisesti ruoti osayleiskaavan hyviä ja huonoja puolia pyöräilyn näkökulmasta sekä esitti parannusehdotuksia. Tällainen palaute mahdollistaa aidon ja rakentavan keskustelun suunnitteluratkaisujen kehittämiseksi yhdessä.

Eniten keskustelua palautteessa herätti kysymys, rakennetaanko uusi jokiuoman paperitehtaan alueen halki. Uuden uoman rakentaminen edellyttää alueella olevan Jyväskylän Energian vesivoimalaitoksen purkamista. Lisähaasteita asettavat Kankaan maaston muodot, Tourujoen veden virtaukset voimakas vaihtelu sekä alueen vaiheittainen rakentuminen 20 vuoden aikana.

Toisessa vaakakupissa ovat mielipiteiden esille tuomat arvot, esimerkiksi veden tuoma viihtyisyystekijä asuinalueella ja positiivinen kalataloudellinen vaikutus. Toisaalla on taloudellisesti kannattava ja päästötön vesivoimalaitos, jolla on maakunnallisesti merkittävää kulttuurihistoriallista arvoa juuri nykykäytössään. Jyväskylän Energia arvion mukaan vesivoimalaitoksella voi olla vielä 50–60 vuotta käyttöikää edessään.

Vaikka vesivoimalaitos päätettäisiin lopettaa välittömästi, jokiveden ohjaaminen uudelle reitille onnistuisi vasta noin 17 vuoden jälkeen, alueen rakentumisen edettyä Kankaan pohjoisosiin. Uoman noin 3,5 miljoonan euron investoinnin kalleimmat osat, putousrakenteet ja tekniset kalatiet jouduttaisiin kuitenkin rakentamaan jo lähivuosina. Kustannuksiin ei ole laskettu mukaan vesivoimalaitoksen lopettamisesta aiheutuvia kuluja tai menetettyjä tuottoja 50 vuoden ajalta.

Uuden uoman toteuttamisen vaikutukset Kankaan kokonaistalouteen sekä alueen käytettävyyteen ja viihtyisyyteen erityisesti alueen vuosikymmeniä kestävän rakentumisen aikana ovat merkittävät, joten päätös on vaikea.

Osayleiskaavaluonnoksen mukainen Kankaan kaupunkirakenne rakenne jättää uudelle uomalle tilaa viherkehälle ja mahdollistaa sen rakentamisen myös 50 vuoden päästä, kun vesivoimalaitoksen elinkaari päättyy.

Päätöstä vesivoimalaitoksen lopettamisesta ei tarvitse tehdä nyt ja tämän hetken tiedoilla, vaan voimme hyvällä omallatunnolla jättää päätöksen tuleville sukupolville. Tourujoen ja sen rantojen kehittäminen - luonnonarvot ja ihmisten tarpeet yhteen sovittaen - on olennainen osa Kankaan suunnittelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet 29.3.

Lyhyet 29.3.

Puhallamme yhteen hiileen, kerrankin me kaikki yhdessä

Kuljemme valoa kohti

Eikö koronavirus tartu busseissa?

Lyhyet

Lyhyet

Vaikeimmat ajat ja kysymykset vielä edessä

Nyt on tärkeää, että pienyrittäjyys ei tuhoudu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.