Tourujoki tulisi kunnostaa heti

Kukapa olisi uskonut, että kun Tourujoki vapautui jätevesiviemärin roolista, sen kunnianpalautus sysättäisiin hamaan tulevaisuuteen? Jo Kankaan arkkitehtikilpailussa arvokas teollisuusmiljöö nostettiin keskiöön, mutta vähintään yhtä arvokas Tourujoki pudotettiin pois. Jokivastaisuus punnitaan kaupunginvaltuustossa alkusyksystä.

Kankaan kaavoituksessa hehkutetaan avointa, osallistavaa ja vuorovaikutteista suunnittelutapaa. Pikkuasioissa joustot kyllä onnistuvat mutta suurissa linjakysymyksissä ei. Kaavoittajan mainostama ”suunnitellaan yhdessä” -ideologia horjuu. Uomatiedusteluun vastanneista 95 prosenttia ja monet vaikuttajat ovat asettaneet joen välittömän rakentamisen mielekkäimmäksi ratkaisuksi ilman vastakaikua.

Tourujoen kunnostuksen lykkäämistä perustellaan vihreällä vesivoimalla ja kunnostuksen kalleudella. Puhutaan kestävästä energiasta, vaikka jokikaan ei ole sitä kestänyt. Niin kauan kuin Tourujokea ja yläpuolisia järvialtaita säännöstellään, uomaan kohdistuvat kestävät ja eurojakin tuottavat vihreäninfran hyödyt jäävät realisoitumatta. Kiireeseen vedoten kaavoittaja on jättänyt tällaiset kustannus-hyötyvertailut tekemättä.

Kaavoitusmatematiikka muuttuu muutoinkin jatkuvasti. Prosessin alkaessa voimalan iäksi arvioitiin 6–8 vuotta, luonnosvaiheen konsulttiarvaus oli 20–30 vuotta ja nyt JE puhuu julkisesti jo 60 vuodesta. Ainoa konsulttilausunto voimalasta ei kuitenkaan sisällä elinvuosiarviota. Kaavoittaja vetikin tämän kiusallisen asiakirjan pikaisesti pois näkyviltä.

JE lupaa 650000 euron automatisoinnilla 20 prosentin tuotannonlisäystä. Lupaus on katteeton, sillä sijoitus mahdollistaa vain henkilöstömenosäästöä ja lievää helpotusta eroosio-ongelmaan sekä syö noin 7 vuoden energiatulon. Ilman säännöstelyrajojen muutosta kilowattihyötyjä ei tule.

Vesivoimalan mielekkyyttä pitää tarkastella myös yhteiseurooppalaisena vesienhoitona. Suomi on sitoutunut tähän kansainvälisin sopimuksin.

Mikäli Tourujokea ei nyt kunnosteta aitona jokiuomana, joutuu JE (Jyväskylän veronmaksajat) luvan haltijana laitoksen alasajossa vastaamaan kaikista siihen liittyvistä velvoitteista. Hyvään ekologiseen tilaan pääsemiseksi yhtiö yksin joutuu silloin kunnostamaan uoman ja rakentamaan kalatiet koko Palokka- ja Jyväsjärven välisellä alueella. Näistä miljoonakustannuksista kaavoittaja on tyystin vaiennut sysäten ne tulevaisuuden virkamiehille ja veronmaksajille.

Kokonaistaloudellisesti ylivertainen vaihtoehto on se, jossa Tourujoen kunnostus aloitetaan heti ja voimalatoiminta säännöstelyineen lopetetaan alle 10 vuoden siirtymäajan jälkeen ilman laitoksen automatisointia. Ratkaisu toisi kaupungille bonuksena merkittävää kansainvälistä imagoarvoa ympäristöarvojen ja mallikkaan viherrakentamisen vaalijana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.