Tourujoki voisi olla Jyväsjärven kaltainen vetovoimatekijä

Kankaan vanhan paperitehtaan alueen suunnittelussa tulisi hyödyntää ainutlaatuinen mahdollisuus palauttaa Tourujoki luonnontilaiseksi ja samalla yhteiseurooppalaiseen hyvän ekologisen tilan tavoitteeseen.

Kaupungin teettämässä kyselyssä ylivoimainen enemmistö vastaajista kannatti luonnontilaisen, pitkän Tourujoen vaihtoehtoa. Pakon edessä kaavoittaja on kyllä tekemässä kaavaan uomalle varauksen ns. viherkehällä, mutta samalla jättämässä toteutuksen ilman sitoumuksia hamaan tulevaisuuteen.

Jos Tourujoen kunnostusta ei tehdä nyt, niin menetetään historiallinen tilaisuus nostaa Tourujoki sille kuuluvaan arvoonsa sekä tehdä voimalan edullisin alasajo.

Kaupunkirakennepalveluiden selvityksessä Tourujoen pitkän uomavaihtoehdon kustannukset olivat keväällä 3,5 miljoonaa euroa siltoineen ja maansiirtoineen. Nyt arvio on noussut 10-12 miljoonaan euroon. Onko nousuun syynä se, että pitkä uoma täytyy saada näyttämään kalliilta?

Myös Tourujoessa toimivan Jyväskylän Energian omistaman vesivoimalan arvioitu käyttöikä on kasvanut kaavoitusprosessin aikana aikaisemmasta vajaasta 10 vuodesta nyt 60 vuoteen.

Viimeksi mainittu ikä on pelkkä heitto, koska konsulttiselvitys ei sisällä mitään ikäarviota. Voimalan tuottama sähkömäärä on pieni - rahallinen vuosituotto JE:lle on runsas 100000 euroa vuodessa.

Sähköntuotanto edellyttää säännöstelyä, joka syövyttää jokiuomaa. Säännöstelystä johtuvat maanvyörymät on korjattu kaupungin varoin. Lisäksi vanha voimala pitää jossakin vaiheessa saneerata, jos sen käyttöikää aiotaan jatkaa.

Jos Tourujoki päätettäisiin palauttaa luonnontilaan nyt, säästettäisiin voimalan saneerauskulut ja sen aiheuttamien eroosiovaurioiden korjausmenot. Lisäksi tässä yhteydessä voitaisiin Tourujoen kunnostamiseen saada EU-rahoitusta ja valtion tukea.

Kansallinen kalatiestrategia ja nykyinen hallitusohjelmakin edellyttävät resurssien ohjaamista kalakantojen luonnollista lisääntymistä edistäviin toimiin, mikä Kankaan tapauksessa tarkoittaa Tourujoen palauttaminen järvitaimenen lisääntymispaikaksi.

Kansallisessa kalatiestrategiassa vesivoimaloiden jatkoluvat edellytetään joka tapauksessa sidottaviksi toimivien kalateiden rakentamiseen.

Onko toistaiseksi vielä selvitetty pitkän uomavaihtoehdon ja sen yhteydessä tapahtuvan voimalan alasajon toteuttamiseksi saatavaa valtion ja EU-tukea, jotta se voitaisiin ottaa kustannuslaskelmissa huomioon?

Jos Tourujoen luonnollisen tilan palauttamista ei tehdä nyt, käykö niin, että Jyväskylän kaupunki joutuu tekemään vesipuitedirektiivin edellyttämän hyvän ekologisen tilan palauttamisen tulevaisuudessa kokonaan omalla kustannuksellaan?

Nyt on historiallinen tilaisuus palauttaa Tourujoki monimuotoiseksi virraksi lohikaloja sisältävine koskineen. Hyvänä mallina tässä tavoitteessa on viereisen Jyväsjärven tilan kohentamiseksi viime vuosina tehty työ. Pahoin pilaantunut järvi on muuttunut kaupungin vetovoimatekijäksi.

Nyt voidaan sama arvon palautus tehdä Tourujoelle. Ja tässä vaiheessa, ennen kuin Kankaan aluetta aletaan rakentaa, se pystyttäisiin vielä tekemään hyvin edullisesti.

Jouni Taskinen

professori

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Palautussopimusten puute on ongelma

Sateenkaariliike vahingoittaa

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.