Tourujoki voisi olla kaikkien kaupunkilaisten ilo

Vapaaherra Hjalmar Åkerhjelm perusti Kankaan paperitehtaan vuonna 1874 ja otti samalla Tourujoen käyttöönsä. Tehtaan alkuvaiheet olivat taloudellisesti raskaat ja se teki useita konkursseja ensimmäisinä elinvuosinaan.

Tästä ongelmatiikasta kertoo Kotimaa-lehti 28.2.1913: ”Vuonna 1878 lahjoitti vapaaherra Hjalmar Åkerhjelm Jyväskylän maaseurakunnalle kirkkotontin uuden kirkon rakentamista varten. Senaatin päätöksen perusteella rakennettiin sanotulle tontille kirkko. Mutta nyt vaativat Kankaan paperitehtaan nykyiset omistajat korvausta kirkkopalstasta uhaten muuten häätää kirkon pois”.

Sama taistelu näyttää jatkuvan yhä tänä päivänä, vaikka ihminen on noista ajoista viisastunut yli sata vuotta. Nyt vain tämä pyhä paikka on Tourujoen vesivoimalaitos, jonka käyttö aiheuttaa Tourujoen alajuoksun valtavan eroosion ja hirvittävän ryteikön.

Olen kysynyt julkisesti monta kertaa, mitä kaupunkilaiset haluavat Tourujoelta – vihreä sähkö vai vihreä vapaa Tourujoki?

Vihreiden Osmo Soininvaara antoi tähän selkeän vastauksen vieraillessaan jokin aika sitten Jyväskylässä – Tourujoen vesivoimalaitoksen käyttö pitää lopettaa. Se tuottaa vuodessa yhtä paljon sähköä kuin Keljonlahden voimalaitos tuottaa yhdessä päivässä.

Melko mielenkiintoinen asia on Tourujoen vesivoimalaitoksen jäljellä oleva elinikä. Kun keskustelu vesivoimalaitoksesta alkoi, JE ilmoitti sen eliniäksi noin 20 vuotta – eli Soininvaaran laskuopin mukaan Keljonlahden voimalaitos tuottaisi saman sähkövolyymin 20 päivässä.

Nyt kun keskustelu on jatkunut, vesivoimalaitoksen jäljellä oleva käyttöikä on noussut 60 vuoteen. Miksi näin?

On aivan ilmeistä, että JE haluaa todellakin siitä luopua, mutta luopumishinta määräytyy nyt 60 vuoden mukaan eli mukaan on tullut selvä rahastuksen maku.

Ketä sitten rahastetaan? Uskoisin, että se hinta lisätään Kankaan alueen tonttien hintoihin ja siitä edelleen rakennusyhtiöiden hintoihin ja kaikki ylimääräiset vesivoimalahinnat päätyvät asuntojen neliöhintoihin. Eli Kankaan alueen uudet asukkaat tulevat sen maksamaan.

Kaiken lisäksi meidän on syytä muistaa, että vuonna 2040, jolloin Kankaan alueen ”Hjalmarin uni”-toteutuksen arvellaan olevan valmis, Tourujoki virtaa laajentuneen kaupungin ydinkeskustan halki!

Monet kaupungit ovat tämän asian ymmärtäneet ja hyödyntäneet sekä kunnostaneet kaupunkien läpi kulkevat jokensa asukkaiden iloksi ja koko kaupungin helmeksi.

Uskoisin, että meilläkin tämä ymmärretään, mutta koska keskustelu on ollut niin pitkäaikaista, siitä on muodostunut tietyille kaavoittajapiireille periaatteellinen asia ja silloin tuppaa järki unohtumaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.