Transtaustaiset tytöt eivät ole poikia

Toimittaja Tero Karjalainen viittaa nuorten transihmisten hoitoja käsittelevässä artikkelissaan (Sunnuntaisuomalainen 25.5.) transihmisten oikeuksia puolustaviin järjestöihin (Amnesty, Seta, Trasek) sekä Amnestyn helmikuussa julkaisemaan raporttiin.

Artikkelissa annetaan harhaanjohtava kuva järjestöjen tavoitteista ja Amnestyn raportista sekä sukupuolen korjaamisesta.

Amnesty, Seta ja Trasek tekevät aktiivista vaikuttamistyötä sen puolesta, että sukupuolen juridinen vahvistaminen, eli henkilötunnuksen sukupuolimerkinnän muuttaminen, kunnioittaisi itsemääräämisoikeutta ja perustuisi henkilön omaan ilmoitukseen.

Alaikäisten kannalta suurin sukupuolen korjaamiseen tällä hetkellä liittyvä ongelma on se, että juridista sukupuolta ei ole mahdollista vahvistaa ennen 18 vuoden ikää. Tätä seikkaa artikkeli ei mainitse. Juridisen sukupuolen vahvistaminen koetun sukupuolen mukaiseksi helpottaisi monen transnuoren jokapäiväistä elämää huomattavasti.

18 vuoden ehdoton ikäraja ei mahdollista lapsen edun yksilöllistä huomioimista. YK:n lapsen oikeuksien komitea on korostanut, että lapsen henkilöllisyyden säilyttämisen suoja (Lapsen oikeuksien sopimus, artikla 8) kattaa myös lapsen sukupuoli-identiteetin, jota pitää kunnioittaa ja ottaa huomioon lapsen etua määritettäessä. 18 vuoden ikärajasta on luovuttu muun muassa Argentiinassa ja Hollannissa.

Olisi nuorten hyvinvoinnin ja ihmisoikeuksien mukaista tehdä juridisen sukupuolen vahvistaminen mahdolliseksi jo ennen 18 vuoden ikää. Jos sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuisi henkilön omaan ilmoitukseen, prosessi olisi nopea ja sujuva. Pitkää tutkimusprosessia ei tarvittaisi. Fyysisiä muutoksia kehoon prosessissa tehtäisiin vain silloin, kun henkilö itse niitä toivoo.

Sukupuoliristiriitaa kokeva nuori voi toivoa ja tarvita myös fyysisiä sukupuolen korjaushoitoja tai psyykkistä tukea korjausprosessissa. Järjestöillä ei ole yhteistä kantaa siihen, millaisia lääketieteellisiä tai muita sukupuoliristiriitaa helpottavia hoitoja alaikäisille pitäisi olla saatavilla. Alaikäisten hoidon tulee kuitenkin olla yksilöllistä ja henkilön omaan hoitotarpeeseen perustuvaa.

Artikkelissa väitetään, että ”sukupuoli-identiteetin uudelleenmäärittely ja lääketieteellinen vaihtaminen tapahtuvat pitkällisten tutkimusten jälkeen”. Sukupuolen korjausprosessi on kyllä kohtuuttoman pitkä, mutta prosessissa ei määritellä sukupuoli-identiteettiä uudelleen eikä vaihdeta sukupuolta. Sukupuoli-identiteetti on useimmilla ihmisillä hyvin pysyvä jo varhain. Sen tietää ja määrittelee ihminen itse, eikä sitä voida määritellä tai vaihtaa ulkoapäin. Lääketieteelliset sukupuolen korjaushoidot eivät vaihda ihmisen sukupuolta, vaan korjaavat kehoa ja helpottavat siten sukupuoliristiriidan kokemusta.

Journalistin ohjeiden 26. kohta edellyttää henkilön sukupuolen kunnioittamista. Karjalainen nimittää artikkelissaan virheellisesti transtaustaisia tyttöjä pojiksi ja transpoikia tytöiksi ja toimii siten Journalistin ohjeiden vastaisesti.

Myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu suosittelee tiedotusvälineille sukupuoli-identiteettiin liittyvien kysymysten käsittelyä objektiivisella, ammattimaisella ja faktoihin perustuvalla tavalla.

Toimittaja kirjoittaa kommentissaan lääketieteellisten asiantuntijoiden saaneen tappouhkauksia ”transaktivisteilta”. Seta, Trasek ja Amnesty eivät hyväksy minkäänlaisia uhkauksia eivätkä väkivaltaa. Toimintamme on ehdottoman väkivallatonta ja eettiseen harkintaan perustuvaa.

Lisätietoa translain ihmisoikeusongelmista löytyy järjestöjen verkkosivuilta ja Amnestyn raportista The state decides who I am – lack of legal gender recognition for transgender people in Europe.

Tiina Oikarinen

Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija

Amnestyn Suomen osasto

Aija Salo

Pääsihteeri, Seta ry

Antti Karanki

Puheenjohtaja, Trasek ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.