Tuemmeko lapsi- perheitä riittävästi?

Suomen väestön on ennustettu vähenevän, lapsia syntyy vähemmän kuin sata vuotta sitten, lapsikuolleisuus oli silloin suurta ja hidasti väestön määrän kasvua. Vaikka elintaso on tehnyt huiman hyppäyksen parempaan maassamme, syntyvyys ei ole noussut samaan tahtiin. Jos syntyvyys jää nykyiselle tasolle, kuolleisuus ylittää pian syntyvyyden.

Miten käy paljon puhutun huoltosuhteen? Meidän tulisikin olla suopeita maahanmuuttajia kohtaan, eikä pelätä työpaikkojemme ja eläkkeittemme puolesta.

Valtiovallantoimet eivät näytä korjaavan huoltosuhdetta, työelämä vaatii yhä enemmän, vaikutus syntyvyyteen on suuri. Hyvä uraputki on liian monen tavoite. Työn määräaikaisuus ja epävarmuus ovat esteenä perheen perustamiselle. Kaksilapsinen perhe taitaa olla jo suurperhe. 1970-luvun alussa synnyttäjien keski-ikä oli 27 v. Nyt se on 30v.

Lasten ja nuortenperheiden tukeminen on tärkeää, jos myöhemmin aiomme saada heiltä verotuloja valtion moninaisiin menoihin. Autetaan nyt heitä, niin myöhemmin he auttavat toisia. Syrjäytyminen ja päihdeongelmat tulisi ennaltaehkäistä tukemalla avuntarvitsijoita ajoissa.

Lapsen laitoshoito maksaa n. 70 000 e ja jos päihdeongelmia hoidetaan, kustannukset nousevat vielä tästäkin. Huostaanotetun lapsen hoito on kallista. Ennakoivalla perheiden tukemisella säästettäisiin ja lisättäisiin perheiden hyvinvointia.

Kunnissa tulisi kehittää monipuolista päivähoitoa ja tarjota eri vaihtoehtoja myös kotihoito olisi tehtävä helpommaksi ja hyväksi vaihtoehdoksi, esiopetukseen asti. Päivähoidon järjestämisessä tulee ottaa huomioon koko perheen tarpeet.

Lapselle täytyy myös suoda lomat, niin kuin aikuisellekin. Erityislapsille tulee tarjota riittävä tuki koulukiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Kuntien tulee tarjota perhetyöntekijän tai kodinhoitajan apua, varsinkin niihin perheisiin joilla ei ole muuta tukiverkostoa.

Jo lastenneuvoloissa on otettava huomioon koko perheen jaksaminen. Neuvola-ajan mentyä ohi, kouluterveydenhoito jatkaa eri palveluineen.

Lapselle on luotava turvallinen ympäristö, jossa kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mökki vanhenee, mutta vero nousee

Nettiostaminen on helppoa, mutta valppaana pitää olla

Koronakriisistä noustaan kestävällä elvytyksellä

Tuuli- voimalasta ei kerrottu

Outoja teesejä Muuramen päätöksenteosta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipidekirjoitus: Muuramen kuntapolitiikka muutoksessa

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.