Tukea pienyrityksille

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat talouselämämme selkäranka. Näitä yrityksiä ja niiden yrittäjiä kiitetään suhteellisen harvoin - he eivät näy suurin kirjaimin otsikoissa. Niissä komeilevat jatkuvasti ns. "suuret menestyneet yritykset", joita on alkanut nykyaikana kaatua enenevässä määrin.

Olen elämäni aikana havainnut, että kun yritys ylittää suuruudessa tietyn riman, se helposti kaatuu - rima putoaa. Tällaisessa yrityksessä ei kukaan enää hallitse kokonaisuutta, vastuu häviää, valta ja pelin antamat mahdollisuudet sokaisevat, tehdään siirtoja, jotka eivät kanna. Kyllä pienikin yritys voi kaatua. Sen vastuuhenkilö ei enää esimerkiksi jaksa tehdä kaikkia yritykselle määrättyjä velvoitteita tai pieni yritys ei aina saa lainaa tai tukirahoja niin kuin isot saavat.

Olen syntynyt jyväskyläläiseen yrittäjäperheeseen: isäni äiti perusti ensimmäisen kahvilan Kilpisenkadun ja Vapaudenkadun kulmaan, isäni toimi yrittäjänä yli 30 vuotta, äidilläni oli eräässä vaiheessa yli 600 naistyöntekijää, tätini miehineen piti Jyväskylässä pyöräliikettä yli 40 vuotta. He eivät koskaan saaneet kunniamerkkejä. Edesmennyt Erkki-veljeni hoiti isoja yrityksiä ja sai kunniaa.

Itse olen toiminut yrittäjänä ensi vuonna 30 vuotta ja koko elämäni ajan olen ollut taiteilijayrittäjä.

Meitä pieniä yrittäjiä tulisi muistaa ja tukea enemmän eikä vain vaikeuttaa toimintaamme. Joskus tuntuu, että meitä pidetään lypsylehminä. Yrittäjät tukemaan yrittäjiä ja puhumaan heidän puolestaan positiivisesti! Se on oikeaa verkostoitumista. Olen varma, että yrittäjänaisten kautta saavutamme paljon.

Arvostan saamaani kunniamerkkiä ja otan sen vastaan kunnianosoituksena koko sukuni Jyväskylässä suorittamalle satavuotiselle yrittäjätyölle. Keski-Suomen Yrittäjänaiset saavat kiitokseni.

Varmasti kiitoksiin yhtyvät myös ne kolmetoista muuta yrittäjänaista, jotka saivat Keski-Suomen Yrittäjänaisten syyskokouksessa kunniamerkkinsä.

PIRKKO RAHKILA-RISSANEN toimitusjohtaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.