Tukea valvojille kritiikin sijaan

Mediassa on viime aikoina käsitelty rakennusvalvontaviranomaisen toimintaa kielteiseen sävyyn, ja asia on myös viety Jyväskylän kaupunginvaltuuston kyselytunnilla kaupunginjohtajalle. Niinpä selvitän, miten rakennusvalvontaviranomainen toimii yleisesti ja miten se on hoitanut työtään Jyväskylässä.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan tämä viranomainen valvoo rakentamista yleisen edun näkökulmasta. Painopistealueita ovat rakennusten turvallisuus, terveellisyys ja viihtyisä ympäristö. Tehtäviin kuuluvat muun mm. kaavojen noudattaminen rakennettaessa, erilaiset lupapäätökset ja hyväksynnät sekä rakennustyön valvontaan liittyvät katselmukset ja tarkastukset. Lisäksi on valvottava luvattonta rakentamista ja rakennetun ympäristön hoitoa.

Jyväskylän kaupungissa teknisellä puolella näissä tehtävissä toimii 12 henkilöä. Vuosittain lupahakemusten määrä on 1 200–1 500, eli jokainen rakennusvalvontaviranomainen käsittelee keskimäärin yli 100 päätöstä vuodessa.

Asiakaskunta on laaja ja tarpeet erilaiset. Aasiakaskontakteja on paljon, viime vuonna niitä oli 6 000. Uskallan sanoa, että kaikkia lupahakijoita on kohdeltu tasapuolisesti lain vaatimalla tavalla.

Palvelun laadun arviointi on usein vaikeaa, valitukset voivat olla yksi mittari. Vuonna 2014 kaupungin rakennusvalvontaviranomaisten päätöksistä tuli 7 oikaisua ja 1 valitus, eli yhteensä 8 valitusta. Viime vuonna sama luku oli 3.

Minusta tämä kertoo siitä, että ainakin asiakkaiden kannalta palvelu on hyvää ja päätökset kestäviä. Siksi toiminnan kyseenalaistaminen kummastuttaa. Rakennusvalvonta on sikäli harvinainen kaupungin yksikkö, että se tuottaa voittoa kaupungille. Viime vuonna sitä tuli 430 000 euroa. Yksikkö pystyy tähän, vaikka se mielestäni tarvitsee lisää työntekijöitä.

Yksikön väkeä tulisi moittimisen sijaan kannustaa ja ennen kaikkea antaa heille työrauha. Etenkin näin keväällä, jolloin on kiireisin aika.

Paul Abbey

puheenjohtaja (vas.)

rakennus- ja ympäristölautakunta

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mökki vanhenee, mutta vero nousee

Nettiostaminen on helppoa, mutta valppaana pitää olla

Koronakriisistä noustaan kestävällä elvytyksellä

Tuuli- voimalasta ei kerrottu

Outoja teesejä Muuramen päätöksenteosta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipidekirjoitus: Muuramen kuntapolitiikka muutoksessa

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.