Tuleeko säätutkasta terveyshaittoja?

Petäjävedelle asennettiin uusi säätutka tänä syksynä. Säätutkan pitäisi tutkia taivaalla olevia pilviä eikä sen keila saisi osua maahan. Petäjäveden säätutkan lähetintehoksi on ilmoitettu huikeat 250 000 wattia. Tavalliselle kännykkälähettimelle riittää 40 wattia, mutta sen toiminta ulottuukin vain ehkä kymmenen kilometrin päähän.

Säätutkat sitävastoin suuntaavat ilmaan mikroaaltosäteilyä isoilla tehoilla ja niiden toimintasäde voi olla kesällä jopa 250 km ja talvella 120 km. Säätutkan tehtävänä on tutkia pilviä, joten sen lähettämän voimakkaan keilan ei pitäisi osua maahan.

Mikäli säätutka on asennettu väärin, niin sen keila voi osua maahan. Ainakin yksi Suomen säätutka osoitti maahan kunnes mittaustaitoinen kansalainen huomautti asiasta. Kansalaisvaikuttaminen kannattaa aina.

Säätutkia valmistaa suomalainen Vaisala, joka on maailmankuulu huippuhienoista sään tutkimuslaitteistaan. Muistaakseni Vaisalan laitteita on myyty lähes kaikkiin maailman maihin. Aika noloa että Vaisalan kotimaassa Suomessa Ilmatieteen laitos asentaa huipputekniikkaa väärin. Ilmeisesti Petäjäveden tutka on asennettu niin väärin että sen keila liippaa maata jopa Virroilla asti.

Luulisi että Ilmatieteen laitoksen intressissä olisi huolehtia tutkan antennin huolellisesta suuntaamisesta, koska säätutkalla halutaan mitata nimenomaan ilmakehässä tapahtuvia ilmiöitä ja sadetta.

Kaikki maanpinnalla olevista kohteista tulevat heijastukset ovat säätutkan kannalta häiriöitä. Kenellekään ei ole edes hyötyä hienon teknologian huonosta käytöstä.

Ilmatieteen laitokselle lähetän terveiset: nostakaa Petäjäveden säätutkan keila ilmaan!

Saatte parempaa tietoa ilmasta ettekä piinaa maanpäällä eläviä luontokappaleita turhaan.

Eva Jansson

FM

Kuru

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Jäämerenrata voisi jopa toteutua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.