Tulisiko palkkoja laskea?

Televisiouutinen tiesi äsken kertoa palkkaneuvottelujen olevan jumissa. Työnantaja voisi suostua ainakin joillakin aloilla viiden prosentin korotukseen. Kaikille työntekijätahoille tuollainen tarjous ei kelpaa alkuunkaan. Joidenkin toisten työntekijäliittojen nokkamiehet saattaisivat olla varsin hyvillään samasta edusta. Ajan oloon kärhämät kyllä sovitaan ja kättä päällen kääritään hihat ja aletaan hommiin.

Uutisen aikana mieleeni nousi rakentava ehdotus: lopettakaa palkkojen korotuspuheet ja alkakaa miettiä mitä kaikkea hyvää saisimme aikaan alentamalla palkkoja, vaikkapa tuo 5 prosenttia. Tietysti on niinkin heikosti palkattuja aloja, että niiden palkkapussiin koskeminen olisi köyhän kansan röyhkeää riistoa. Ei sieltä ole ottamista. Sen sijaan löytyy aloja, joiden palkkoja voisi alentaa 10-20 prosenttia elintason hiukkakaan häiriintymättä. Myös työeläkkeet tulisi voida panna suurennuslasin alle.

Sitten viisaat miettimään mitä kaikkea hyvää voitaisiin palkka-alennuksilla saada aikaan. Kuinkahan monet työpaikat säästyisivät, jos työkustannuksemme olisivat meillä lähempänä kilpailijoitamme?

Ainakin suurimmat palkkakuopat saataisiin korjattua ja päästäisiin lähemmäksi hyvinvointi-Suomea.

Paljon puhutaan yhteiskuntamme kärsijöistä, esim. vanhuksista ja veteraaneista. Tileiltämme ja palkoistamme löytyisi läjäpäin rahaa heidän auttamisekseen oikeudenmukaisella tavalla.

Ehkäpä viisaat miettijät keksisivät, miten noilla ylijäämäeuroilla voitaisiin auttaa köyhien maiden nälänhädässä kärsiviä asukkaita, varsinkin lapsia. Jos todella olemme kristittyjä, niin eläkäämme kristittyjen tavoin, lähimmäisistämme huolehtien.

Ehkäpä poliitikot ja kirkkojen palkolliset olisivat sopivia esimerkkejä.

JUKKA VETTENNIEMI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Toinen aste on toista maata

Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.