Tuottajan hyvinvointi tuo turvaa myös eläimille

Keskustelu maataloudesta käy kuumana. Haluamme Maaseutu- ja Erävihreiden keskisuomalaisina jäseninä ottaa kantaa muutaman vihreän tekemään aloite-esitykseen maatalouden lomitustuen lakkauttamiseksi.

Lööppejä lukiessa ja keskustelua seurattaessa on hyvä muistaa, että vihreissä kuka tahansa puolueen jäsen voi tehdä puoluekokoukselle aloitteita. Suuri osa näistä aloitteista yleensä hylätään. Tämäkin lomitusaloite, joka on vasta tulossa vihreiden kesäkuiseen puoluekokoukseen, on kuitenkin nostettu joissakin otsikoissa vihreiden kannaksi. Näin ei kuitenkaan ole.

Me allekirjoittaneet vastustamme esitystä, koska mielestämme maatalouslomittajien työtä tiloilla ehdottomasti tarvitaan. Vihreillä on valtakunnallisen Maaseutu- ja Erävihreät -yhdistyksen lisäksi paljon muitakin pienten paikkakuntien ja maaseudun puolestapuhujia.

Maatalouden lomituspalvelussa on kyse paitsi ihmisten itsensä myös heidän armoillaan olevien tuotantoeläinten/kotieläinten hyvinvoinnista, joka riippuu suurelta osin nimenomaan eläinten hoitajien jaksamisesta. Kuinka usein olemmekaan joutuneet lukemaan eläinten hoidon laiminlyönnistä hoitajiensa uupumuksen vuoksi?

Lomitusavun lopettaminen ei myöskään lopettaisi ihmisten lihansyöntiä tai maidonjuontia. Tarjolle tulisi vain entistä stressaantuneempien eläinten lihaa / maitoa ja yhä enenevässä määrin ulkomaista lihaa kaukaa kuljetettuna.

Ekologisesti kestävämmän maatalouden kehittäminen on laaja prosessi, jota maaseutu- ja erävihreät vaativat ja ajavat, eikä maatalouden lomituspalvelua ole syytä irrottaa tästä kokonaisuudesta.

Uusien tuotantotapojen suunnittelu onnistuu myös paremmin, kun tuottajat ovat itse terveitä ja hyvinvoivia. Jo nykyisellään lomitussäännöt ovat tiukkoja. Lomitusapua ei saa, ellei eläinmäärän minimi täyty.

Hyvä lomituksen saatavuus on nimenomaan tuotanto-/kotieläinten etu.

Nina Hirsiaho

PsM

kunnanvaltuutettu (vihr.)

Petäjävesi

Erna Elo

DI

Saarijärvi

Heikki Susiluoma

maaseutututkija

Jyväskylä

Ari Jäntti

biologi

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.