Turha tuhokuvilla mässäily on ylittämässä kohtuuden

Tuhokuvilla mässäily on ylittämässä kohtuuden. Huippuunsa se kohosi puolustusministeriön alaisen turvallisuuskomitean julkisuuteen vuodatetussa lausunnossa: ei puuttunut mitään kauheuksia siitä, mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan. Ns. asiantuntijatyönä tehty tuotos lienee nyt jäädytetty ja kuopattu turhanaikaisena ja huonosti perusteltuna.

Kauhukuvia piirtävät monet viestimet (esim. Ilta-Sanomat) tarjoten julkisuuteen kansainvälisten sotaharjoitusten pohjalta luotuja hyökkäyskuvioita, taisteluvälineiden ulottuvuuksia sekä armeijoiden kokoonpanoja ase- ja miesmäärineen. Vauhdissa ovat lisäksi ne tahot, mediasensaatioiden rinnalla, joille erilaisten uhkien maalailusta on poliittista tai sotilaallista hyötyä.

Hämäriksi jäävät tavalliselle kansalaiselle myös uudet käsitteet, kuten hybridisodankäynti, johon yleensä luetaan mitkä tahansa keinot tarkoituksena vaikuttaa viholliseksi katsotun osapuolen arkielämään ja päivittäiseen toimintaan. Esimerkkinä on pidetty mm. Venäjän toimintaa Krimillä, ja muuallakin, missä tulos on saavutettu verettömästi.

Toinen kummajainen on kybersota ja kybervaikuttaminen, joilla tarkoitetaan lähinnä internetliikenteen häirintää ja vakoilua. Valtioiden välistä kybersotaa voi verrata vaikutuksiltaan aseellisen voiman käyttöön eli vakavien vahinkojen tuottamiseen strategisen tavoitteen saavuttamiseksi. Siviilielämän kannalta kyse on yksityisen kansalaisen, yhtiön tai viranomaisen toimintaan puuttumisesta.

Yhden erityispiirteen nykyiseen uhkien ja tuhon esittelyyn antavat puskista ampuvat eli sellaiset henkilöt, joilla on nimeksi tietoa turvallisuusasioista mutta sitä enemmän tarvetta esillä oloon. Heille aineksia antavat eri osapuolten tarjoamat puheet sotaharjoitusten massiivisista tavoitteista ja harjoituksiin liitetyt uhkakuvat.

Oma lukunsa tuhon maalailua on Pohjois-Korean silmitön ohjusten ammuskelu. Maa ei kykene uhkaavaan strategiseen iskuun mutta härnäämään kyllä ja horjuttamaan kansainvälisiä jännittyneitä suhteita. Ulkopuolisten reaktioissa ja peruuttamattomaksi käyvissä puheissa piilee todellinen vaara.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.