Turhaa vastakkainasettelua

Kolmen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajat kirjoittivat otsikolla ”Onko valta karannut taloyhtiöiden käsistä?” (Ksml 18.1.). Kirjoittajat ovat jakaneet myös julkaisua ”Viesti taloyhtiöiden hallituksen puheenjohtajille”. Allekirjoituksena on ollut ”Jyväskylän Hallitus Forum/ Keski-Suomen maakunnan asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallituksen puheenjohtajienverkosto”. Kirjoitukset ovat herättäneet paljon hämmennystä.

Kirjoittajat väittävät, että isännöitsijät ovat ”varastaneet vallan” hankkimalla vahvan enemmistön kiinteistöyhdistyksen hallituksessa. Väite on väärä.

Keski-Suomen kiinteistöyhdistyksen hallitukseen kuuluu 12 yhdistyksen vuosikokouksen valitsemaa jäsentä: tällä hetkellä kuusi isännöitsijää, neljä asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaa, yksi kiinteistöpäällikkö ja yksi toiminnantarkastaja.

Isännöitsijät toimivat pääasiassa maakunnassa ja he avustavat maakunnallisten koulutusten järjestelyissä ja tiedottamisessa toiminta-alueellaan. Isännöitsijät tuovat yhdistykseen paljon tietoa taloyhtiöiden ajankohtaisista kysymyksistä.

Kiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja on taloyhtiön puheenjohtaja, ei isännöitsijä, ja hän edustaa yhdistystä Suomen Kiinteistöliiton hallituksessa. Valta on siis hyvin tasapainossa ja tehtävät organisoitu yhdistyksen toiminnan kannalta asianmukaisella tavalla.

Yhdistyksen päätehtävinä ovat taloyhtiöiden neuvonta, koulutus ja edunvalvonta. Koulutuksen järjestäminen ja yhdistyksen antama neuvonta on toimihenkilöidemme hoitamaa ja jäsenille maksutonta.

Edunvalvontaa on tehty paikallisesti ja osallistumalla valtakunnalliseen toimintaan. Kiinteistöyhdistyksen toimintaan eivät kuitenkaan kuulu isännöinnin edunvalvontakysymykset, joten kirjoittajien huoli siitä, että isännöitsijät valvoisivat omia etujaan yhdistyksessä, on kovasti aiheeton.

Yhdistyksen hallituksessa on lähinnä valvottu, että palkattu henkilökunta hoitaa toimistoa yhteisen strategiamme mukaisesti ja että talous on kunnossa.

Ymmärtäisin kirjoituksen, mikäli yhdistys ei selviytyisi tehtävästään ja jäsenistö olisi tyytymätöntä. Kuitenkin jokaisessa Suomen Kiinteistöliiton viime vuosina toteuttamassa jäsentyytyväisyystutkimuksessa olemme saaneet erittäin hyvät arvosanat jäsenyhtiöiden hallituksilta ja olemme tutkimuksissa yksi Suomen parhaista kiinteistöyhdistyksistä. Samoin koulutusillat ovat olleet täynnä lähes viimeistä paikkaa myöten.

Jos kirjoittajien tavoitteena oli lisätä mielenkiintoa kiinteistöyhdistyksen toimintaan, tervehdin kirjoitusta ilolla. Valitettavasti kirjoitus kuitenkin loi virheellisen mielikuvan yhdistyksen toiminnasta ja mustamaalasi tarpeettomasti isännöitsijöitä, jotka palkkiotta tuovat oman tärkeän panoksensa yhdistyksen toimintaan.

Kirjoitusten levittäjän, Jyväskylän Hallitus Forumin takana olevat ihmiset, toiminnan laajuus tai heidän motiivinsa eivät ole tulleet minulle tutuksi.

Varmistaaksemme kiinteistöyhdistyksen toiminnan linjan jatkumisen esitän toivomuksen, että yhtiöt valtuuttavat oman puheenjohtajansa yhdistyksemme vuosikokoukseen tai antavat isännöitsijänsä hoitaa edustamisen, kuten heidän työhönsä kuuluu. Siitähän heille maksetaan.

Tero Matsinen

pj., Keski-Suomen

pj., asunto-osakeyhtiön hallitus

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Tarton rauhasta 100 vuotta

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.