Turpeenlouhinta tuhoaa luontoa

Saarijärvellä maanantaina 28.5. pidetyn turvedebatin yhteydessä huomiota herätti tilaisuudessa esiintyneen maakuntajohta Anita Mikkosen kiihkeä asettuminen puolustamaan turvetuotantoa.

Kun paikalla oli tuvan täydeltä keskisuomalaisia, joiden syvä huoli turvetuotannon aiheuttamasta luonnon ja ympäristön pilaantumisesta oli taatusti aiheellista ja oikeutettua, niin ei voi kuin ihmetellä, mikä saa maakuntajohtajan valitsemaan puolensa näin kritiikittömästi.

Satojen järvien ollessa tuhoutumisen tiellä Vapo yrittää epätoivoisesti tuottaa ”ulkopuolisten asiantuntijoiden” väsäämiä mittaustuloksia, joista lapsikin ymmärtää, että nämä yhtälöt heittävät pahasti.

Mikkonen nielee ne kakistelematta: ”Täytyyhän mittaustuloksiin luottaa.”

Pari Vapon palkkaamaa konsulttia eivät välttämättä ole lähtökohtaisesti luotettavampia kuin kokonainen kansanliike, jonka mielipiteiden ja havaintojen ohittaminen olankohautuksella on tämän tason virkamieheltä anteeksiantamatonta.

Jos maakuntajohtajalla ei ole minkäänlaista käsitystä turpeenlouhinnan vaikutuksista ympäristölle, ei hän todellakaan ole tehtäviensä tasalla.

Nyt kun turpeenlouhinnan monihaitallisuuteen on herätty, pitäisi kaiken järjen mukaan yhteiskunnassa etsiä kiivaasti tapoja päästä hallitusti eroon tästä maatamme kalvavasta syövästä. Mikkonen kuitenkin ajaa sokeasti turpeenkaivuun lisäämistä ja jopa kaksinkertaistamista.

Turpeenlouhintaa puolustellaan taloudellisilla syillä ja sen aiheuttamaa mittaamatonta ja todennäköisesti peruuttamatonta luonnon tärveltymistä salaillaan. Ryöstöviljely ei koskaan ole osoittautunut järkeväksi tavaksi toimia eikä ahneus ole muutenkaan viehättävää.

Keuruulla tuskaillaan pois häipyvän varuskunnan mukanaan viemistä työpaikoista ja hiljaa kiitellään mökkiläisiä, jotka kantavat pennosiaan paikkakunnalle. Jo nyt on kuitenkin havaittavissa rakoilua mökkeilyn suosiossa, kun oman mökkijärven vesi ei kelpaa enää mihinkään.

Rantatontitkaan eivät tahdo mennä kaupaksi entiseen malliin. Muutamasta turpeenlouhinnan tuomasta kesätyöpaikasta ei paljon parta pauku vaikka turpeenlouhinnan määrä kaksinkertaistettaisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Muisti on herkkä häiriintymään

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.