Turvallinen oppimisympäristö tavoitteeksi

Menneinä viikkoina maakuntalehti on tarjonnut kiinnostavia uutisia kouluista ja koulutuksesta. Kaikki on ollut kiinnostavaa, mutta ei suinkaan mieluisaa luettavaa. Kun on elämästään suurimman osan viettänyt koulussa, vain kateederin puolta vaihtaen, ei aihepiiri vieläkään jätä lukijaa kylmäksi.

Jyväskylä tunnetaan ja sitä mieluusti lanseerataan koulukaupunkina. Opiskelijoiden suosiossa se edelleen onkin. Hyvä niin. Kaupungin isät puhuvat imagotekijöistä ja vetovoimaisuudesta. Ymmärrettävää sekin. Ranking-listoilla on toki mukavampi keikkua kärjen tuntumassa kuin hännillä.

Minua viisaammat ovat kuitenkin jo aikoja sitten älynneet ja jopa sanoneet ääneen, että huipulla tuulee ja että hyvään ei kannata tuudittautua. Sieltä voi luiskahtaa, jopa pudota.

Ihmisten arjessa peruspalvelut - niiden saatavuus ja luotettavuus ovat tärkeitä. Toimivatko ne uudessa Jyväskylässä?

Opetus on yksi peruspalveluista. Pystytäänkö Jyväskylässä tarjoamaan perusopetuslain edellyttämä turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö lapsillemme? Entä millainen on työympäristö siellä työskenteleville?

Vastaus on monen koulun kohdalla kielteinen. Siitä huolimatta työ ja vuokrasopimukset jatkuvat. Vuokrat maksetaan, vaikka olosuhteet eivät kohene. Ihmiset oireilevat ja pahimmillaan sairastuvat. Poliitikkojen haave työurien pidentämisestä jäänee toiveeksi.

Mitä asioille tehdään, milloin ja miten?

Saadaanko tuloksia kenties keskittämällä ja kokoamalla tuhatpäinen "lauma" samaan kompleksiin? Millainen "ihmemaa" siitä aukeaa pienelle alakoululaiselle tai murrrosikäiselle, entä lukiolaiselle - hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuuden tekijöille?

Ihmettelen, kun en osaa vastata!

Toivon kuitenkin, että heistä - ainakin muutamasta - kasvaisi hyviä rakentajia. Sellaisia, jotka eivät valitse aina sitä halvinta vaihtoehtoa, sitä pieniksi paloiksi silputtua ja kokonaisuutta hallitsematonta urakkatarjousta, vaan pitävät mielessään sen tärkeimmän, ihmisen.

Toivon myös, että heistä kasvaisi aikuisia, jotka ymmärtävät ja uskaltavat laittaa asiat tärkeysjärjestykseen; eivät tunneliin!

ANITA SARASTE-KAUTTO rehtori emerita Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.