Turvallisuudella on aina hintansa

Neuvostoliiton hyökkäyksestä Suomeen 30.11.1939 oli kulunut viikko, kun maassamme vietettiin itsenäisyyspäivää sodan synkissä tunnelmissa. Tasavallan presidentti Kyösti Kallio totesi puheessaan suomalaisille ratkaisujen olevan heidän omissa käsissään. Länsimaat olivat kylläkin osoittaneet ”liikuttavan” moraalisen tukensa Suomelle.

”Näyttää siltä, kuin tuo mahtava suurvalta haluaisi riistää meiltä tunnustamansa itsenäisyyden ja sen mukana kaiken, mikä meille on pyhää ja kallista. Mutta onneksi Suomen kansan kaikki kerrokset käsittävät, mistä on kysymys.”

Vielä viime aikoinakin kuulee sanottavan, että nähtävissä olevassa tulevaisuudessa Suomeen ei uhkaa kohdistu. Näin haluttiin Suomessa uskoa syksyllä 1939. Näin uskottiin alkuvuonna 2014 Suomessa ja Euroopassa.

Sivistyksen päätyminen sodat lopettavalle tasolle on ihmiskunnan historian ajan osoittautunut haaveeksi. Rauha on vain aselepo sodassa, jota käydään jatkuvasti (Thukydides). Meitä lähinnä vaikuttaa Ukrainan kriisi rauhalliseksi mainitussa Euroopassamme. Ukraina on saanut länsimailta ”liikuttavaa” moraalista tukea – jos kohta konkreettisempaakin.

Tiedämme kunniakkaat mutta raskaat talvisodan tapahtumat ja Moskovan pakkorauhan epäoikeudenmukaiset ehdot sekä seuraavaan sotaan johtaneen kehityksen.

Olisimme vastuuttomia, jos valtiollisissa toimissamme jättäisimme maanpuolustuksemme hunningolle. Maanpuolustuksemme olisi syvän rauhan petollisessa huumassa hetkessä romutettavissa, mutta sen uudelleen pystyttämiseen tarvitsisimme vuosikymmeniä.

Talvisodan jälkeen osasimme ja halusimme varautua uuteen sodan mahdollisuuteen. Siitäkin selvisimme ja sinnittelimme läpi ”kylmän sodan”.

Suomelle avautui Neuvostoliiton hajoamisen ja Saksan yhdistymisen myötä mahdollisuus rakentaa uutta turvallisuuspoliittista tulevaisuuttaan ja päättää omista asioistaan Euroopassa.

Suomen liittyminen Euroopan unioniin oli merkittävä askel. Jäsenyyden myötä Suomi noudattaa unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Jäsenyys lisää turvallisuutta poliittisessa mielessä, mutta turvallisuutta ei synny ilman sotilaallista voimaa. Ei ole uskottavaa eikä taloudellisesti edes mahdollista, että Suomi yksin kykenisi selviytymään sotilaallisista kriiseistä.

Itsenäisyys on kansakunnan tärkein ja arvokkain asia. Uskon edelleenkin kansamme ”kaikkien kerroksien” – Kalliota lainaten – käsitykseen riittävän maanpuolustuskyvyn ylläpidosta ja kehittämisestä.

Hannu Luotola

prikaatikenraali evp

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.