Turvallisuutta ei saa vaarantaa säästöillä

Keski-Suomen pelastuslaitos esittää kunnille 16 prosentin korotusta laitoksen talousarvioon. Muuten pelastustoimi ei pysty takaamaan riittävää toimintavalmiutta.

Alueen pelastusviranomaisen palvelutasoa valvoo aluehallintovirasto niiden normien pohjalta, jotka sisäministeriö on asettanut.

Toimintavalmiusohjeessa ja pelastussukellusohjeessa on lukuisia palvelutasoa sääteleviä ohjeita. Pelastustoimen alue on ruudutettu neljään luokkaan riskialueiksi, ja esimerkiksi ykkösriskialueella ensimmäisen pelastusyksikön on oltava kohteessa kuudessa minuutissa vähintään vahvuudella 1+3 eli esimies ja kolme palomiestä.

Normeja noudattamalla varmistetaan, että suuririskiset tehtävät, kuten ihmisten pelastaminen ja sammutustyö savusukeltamalla palavaan asuntoon, voidaan aloittaa nopeasti ja turvallisesti. Kyse on siis sekä kuntalaisten että palomiesten turvallisuudesta.

Yhtä lailla riittävän vahva pelastusyksikkö pelastaa ihmishenkiä ja omaisuutta sekä rajaa onnettomuuksien seurauksia muissakin tehtävissä, kuten liikenneonnettomuuksissa ja ensivastetehtävissä.

Tehtävämäärä on ollut jatkuvassa kasvussa, ja viime vuonna yksiköt hälytetään Keski-Suomessa 5500 kertaa sammutus-, pelastus-, vahingontorjunta- ja kiireellisiin tarkastustehtäviin.

Kunnallisia palolaitoksia ei ole ollut seitsemään vuoteen, vaan pelastustoimesta on vuodesta 2004 alkaen vastannut alueellinen pelastuslaitos. Aluelaitoksessa toimintaa ja taloutta suunnitellaan ja toteutetaan alueellisena kokonaisuutena.

Keski-Suomessa ja neljällä muulla alueella tehdyn tutkimuksen mukaan pelastustoimen palvelutaso on säilynyt hyvänä ja jopa hieman parantunut.

Alueellisen pelastustoimen kustannuskehitys on kokonaisuutena ollut maltillista ja on seurannut pitkälti yleistä kustannuskehitystä.

On kunnallisten luottamushenkilöiden tehtävä varmistaa ja vaatia, että aluepelastuslaitoksella on riittävät resurssit nopeaan ja tehokkaaseen pelastustoimintaan. Tästä he ovat vastuussa kuntalaisille. Pelastustoimi on kuntien taloudessa yksi pienimmistä menosektoreista. Hädänalaisten kansalaisten avun saantia ei saa vaarantaa lyhytnäköisillä säästöillä.

KIM NIKULA puheenjohtaja Suomen Palomiesliitto SPAL TEEMU GÖÖS puheenjohtaja, palomies Keski-Suomen Pelastusalan ammattihenkilöstö ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetHyvä H. Susiluoma 4.8. Vesiskoottereita ei ilmeisesti koske myöskään Jyväsjärven nopeusrajoitukset.

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

LyhyetLyhyetHippos-hankkeen kaatuminen uhkaa jo teatterin ja päiväkotien remonttia! Hah!Käärmettä pyssyyn

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Suomen uusin ja rumin?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.