Turve ei vie verotuloja vaan tuo niitä

Jarkko Nisula otti (KSML 8.2.) kantaa turpeen saamaan niin sanottuun verotukeen. Kirjoittajan mukaan turve saa vuosien saatossa ”miljardien tukia”. Tämä ei kuitenkaan ole tilanne.

Turpeen energiakäytöstä maksetaan Suomessa veroa, eikä se saa budjettitukea. Kenenkään suomalaisen verorahoista ei rahoiteta eurollakaan turpeen polttoa, vaikka Nisula tällaisen mielikuvan antaa.

Suomen voimassa olevan energiapolitiikan mukaan Suomen energiaomavaraisuutta halutaan merkittävästi kasvattaa. Tavoitteena on saavuttaa 55 %:n energiaomavaraisuus vuoteen 2030 mennessä.

Vielä senkin jälkeen siis lähes puolet käyttämästämme energiasta tulisi ulkomailta. Siksi kotimaisten puupolttoaineiden ja turpeen käyttöä halutaan edistää, ettemme olisi niin paljon fossiilisten tuontipolttoaineiden varassa. Kukaan ei ole esittänyt, että pitäisi toimia toisin.

Kotimaisten polttoaineiden (turve, hake, pelletti, puru jne.) käytöstä ja tuotannosta syntyy työtä ja toimeentuloa Suomessa koko arvoketjussa ja sitä kautta toimeliaisuutta kansantalouteen, mikä näkyy monenlaisina verotuottoina.

Energiaturpeen tuotanto tuottaa valtiolle lähes nelinkertaisesti veroja sen määrän, mitä energiaturpeen käyttäjien maksama energiavero on nyt ollut. Esimerkiksi pelkästään Vapon koko energiaturpeen tuotantoketjussa vuonna 2015 veroja maksettiin 66 miljoonaa euroa, josta paljon puhuttu tuontipolttoaineita alhaisempi polttoainevero oli 17 miljoonaa euroa. Missään kohtaa turpeelle ei maksettu tukia.

Ahti Martikainen

johtaja

viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Vapo Oy

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.