Turve korvaa kivihiiltä

Suomen luonnonsuojeluliiton aktiivien kampanja energiaturpeen vastustamiseksi jatkui 10.11. Keskisuomalaisessa.

Kirjoittajan näkökulma unohtaa sen, että pohjoisessa maassa tarvitaan energiaa ympäri vuoden. Omia paikallisia energiavaroja meillä Keski-Suomessa on puussa ja turpeessa, niukka määrä vesivoimaa ja kasvava määrä peltoenergiaa.

Tähän mennessä keskisuomalaisten energiaomavaraisuus on ollut heikko ja olemme lämmitelleet tuontienergia varassa. Viimeisimmät laitospäätökset ovat lisäämässä maakunnan kaipaamaa energiaomavaraisuutta. Samalla hankkeet tuovat työtä ja toimeentuloa monille paikkakunnille.

Kirjoittaja viittasi ilmeisesti Taloustutkimuksen tekemän haastatteluun, jonka mukaan kolme neljästä (74 prosenttia) suomalaisesta on huolissaan maamme riippuvuudesta tuontienergiasta.

Tällä hetkellä tuontienergian osuus Suomessa on noin 70 prosenttia. Se ei ole turvallisella tasolla ja siksi tulevaisuudessa energiakatkot ovatkin mahdollisia.

Samassa Taloustutkimuksen kyselyssä kävi ilmi, että suomalaisten tietämys oman kotinsa lämmitysvaihtoehdoista on heikko. Näin on varmaan Keski-Suomessakin.

Vain hieman alle kolmannes 15-79-vuotiaista suomalaisista kuluttajista tietää, millä polttoaineella heidän kotinsa kaukolämpö pääasiallisesti tuotetaan. Tiedätkö Sinä?

Ympäristöasioiden jatkuva parantaminen sekä luontoarvojen tunnistaminen ovat turvetuottajien työsaralla keskeisessä asemassa. Elinkeinoamme ohjataan monin tavoin ja ehkä raskaammin kuin vaikutukset antaisivat olettaa.

Maakuntakaava suuntaa keskeisellä tavalla turvemaiden käyttöä koko Keski-Suomessa. Jopa 10 hehtaarin kokoinen turvetuotantoalue tarvitsee ympäristöluvan.

Ympäristölupaprosessin yhteydessä hanke punnitaan viranomaisten toimesta perusteellisesti myös luonnonsuojelunäkökohdista. Vasta sen jälkeen turvetuottajat voivat aloittaa kunnostustyöt. Myös turvetuottajat ovat lisänneet koko ajan teettämiään luontoselvityksiä alueillaan.

Turve on suomalaisten paikallinen polttoaine, joka korvaa käyttöpaikoilla kivihiiltä. Samalla se varmistaa ja tasapainottaa laadultaan vaihtelevan puuenergian käyttöä.

Puun ja turpeen yhteiskäytön avulla Suomen on mahdollista onnistua Euroopan unionin asettamien tavoitteiden toteutumisessa ja pitää Keski-Suomessakin taajamien kodit lämpöisenä.

PIRKKO SELIN ympäristöjohtaja Vapo Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

Mielipide: Pakkia parkkihallille

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.