Turve- teollisuus Trumpin linjoilla

Sattumalta katsoin Ylen maakuntauutisia Pohjanmaalta. Siellä ollaan tekemässä uutta turvekaavaa, kuten täällä Keski-Suomessakin yritettiin.

Onneksi KHO oli tilanteen tasalla ja hylkäsi uudet varaukset suoluonnon tuhoamiseksi. Pohjalaisten pitäisi olla hereillä.

Keski-Suomessa kaavaan tuli yli 500 muistutusta ja kunnat olivat vastaan. Maakuntaliitto valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta sieltä tuli vesiperä.

Nyt on Suoinfo masinoinut mittavan mainoskampanjan. Mallia on otettu suoraan Yhdysvaltain Donald Trumpin mainoskampanjasta: ”Suomessa asuu maailman hölmöin kansa”, ja toinen: ”Suo siellä, vetelät housussa täällä.” Alla lukee hienosti Turveinfo.fi, jonka väittämiä edelliset ovat.

Turveteollisuus on saanut Keski-Suomesta kaiken mitä on halunnut, tähän saakka. Ei turve ole uusiutuva luonnonvara, vasta seuraava jääkausi palauttaa luonnon ennalleen. Kun uusia turvealueita ei saada Keski-Suomesta, katseet suunnataan muualle, Pohjanmaalle?

Ennen oli toisin, kukaan ei pannut vastaan ja siitä saamme kärsiä. Kyllä Keski-Suomen luontoa on kuritettu tarpeeksi.

Maakunnassa on herätty puolustamaan luontoamme. Kunnat ja asukkaat ovat heränneet, samaa toivoisi poliitikoilta, liitoilta, yliopistolta.

Energiaratkaisuissa pitää katsoa eteenpäin. Kehitysmaa Indonesia kielsi soitten tuhoamisen.

Suomessakin turve pitäisi kieltää yhtä aikaa kivihiilen kanssa. Jatkossa uusiutuvat luonnonvarat ovat ainoa ratkaisu.

Jo nyt tuuli- ja aurinkovoima ovat tätä päivää, lämpöpumput, maasähkö samoin. Energiapuuta meillä on paljon reservissä ja se uusiutuu.

Meillä on jääty pahasti jälkeen. Olemme olleet tosiaan Turveinfon kuvaamia täällä Suomessa, kun olemme antaneet tuhota suoluontoamme ja vesistöjämme: eikö meidän olisi jo aika päästä sivistysvaltiona eteenpäin?

Reino Hakkarainen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Lyhyet

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.