Turvehaitat voi todeta vaikka paikan päällä

Keski-Suomen liiton, Jyväskylän Kaupungin ja Jyväskylän Energian osaksi rahoittamassa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa ”Turvetuotannon alueellinen merkitys” (KSML 23.9.) ei onnistuttu saamaan selville sitä, onko turvetuotannosta ja sen mahdollisista vesistöhaitoista haittaa matkailualalle tai vapaa-ajan asumiselle. Tosin tutkimuksen nimestäkin voi päätellä, että sitä ei välttämättä haluttukaan saada selville. Tutkimuksen oli ilmeisesti määrä todistella jotain aivan muuta (”turve työllistää..”).

Martinjärveläiset saivat kuuden vuoden työn tuloksena suljettua Kalmunevan turvetuotantoalueen vuoden 2015 lopussa.

Vuonna 2016, kun Kalmunevan turvetuotantoalue ei ollut ehtinyt vielä yhtään kasvittua edellisten vuosien tuotannon jäljiltä, oli näkösyvyys Martinjärvessä heinäkuussa sama 30–50 cm kuin kaikkina edellisinäkin vuosina.

Vuonna 2017 näkösyvyys oli heinäkuussa jo 90 cm ja tänä vuonna heinäkuussa, 2,5 vuotta turvetuotannon lopettamisen jälkeen 120 cm. Nyt syksyllä vesi on edelleen jatkanut kirkastumistaan.

Martinjärven vanhojen ranta-asukkaiden haastatteluista olemme saaneet kuulla, millä tavoin turvetuotanto on turmellut vesistöt ja nyt olemme omin silmin nähneet, että ainoa tehokas keino kohentaa näiden turmeltuneiden vesistöjen tilaa on turvetuotannon lopettaminen.

Tutkijoille tiedoksi: jos tilastoista ei selviä onko turvetuotannosta haittaa matkailualalle tai vapaa-ajanasumiselle, niin kannattaa käydä paikan päällä katsomassa. Siellä se selviää.

Jarkko Nisula

puheenjohtaja

Martinjärven vesienhoitoyhdistys ry

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.