Turvepäätös turvaa keskisuomalaisia työpaikkoja

Hallituksen päätöstä alentaa turpeen verotusta ja lisätä metsähakkeen tukea on syystäkin kiitelty. Päätös on hyvä Suomen taloudelle ja työllisyydelle sekä lisää energiapolitiikkamme uskottavuutta.

Ulkomaisen kivihiilen korvaantuminen kotimaisilla vaihtoehdoilla parantaa heti Suomen energiaomavaraisuutta ja kauppatasetta sekä turvaa ja synnyttää tuhansia kotimaisen energian työpaikkoja. Jo nyt metsähakkeen ja turpeen ympärille keskittynyt energiasektori työllistää valtakunnallisesti yli 16 000 suomalaista.

Biotaloudesta riippuvalle Keski-Suomelle hallituksen ratkaisu on erityisen tärkeä. Keski-Suomi ja erityisesti Jyväskylä nojaavat muita maakuntia enemmän energiastrategiassaan metsähakkeeseen ja turpeeseen. Niiden tuotannon ja käytön työllisyysvaikutukset ovat meillä mahdollisesti yli 1 000 henkilötyövuotta. Päätös turvaa nämä valtaosin maaseudulla sijaitsevat työpaikat ja helpottaa välillisesti monen kunnan taloustilannetta.

Ratkaisu on hyvä myös kuluttajille. Paine muun muassa Jyväskylässä nostaa kaukolämmön hintaa vähenee, kun Keljonlahden voimalaitos voi käyttää kivihiilen sijasta kotimaisia biopolttoaineita. Myös alueellinen energiavarmuus paranee.

On selvää, että turpeen käytön lisäys ei saa tapahtua luonnon kustannuksella. Turvetuottajat ovatkin ottaneet rohkaisevia askelia entistä vesistökestävämmän turvetuotannon suuntaan. Silti toiminnan ympäristökestävyyttä voidaan aina parantaa. Erityisen tärkeää olisi huomioida turvetuotantoalueiden vaikutuspiirissä olevien keskisuomalaisten huolet riittävällä vakavuudella.

Kokoomuslaisen energiapolitiikan pitkän ajan tavoitteena ovat olleet kustannustehokkuus, energian kohtuullinen hinta sekä sitoutuminen ilmastonmuutoksen torjuntaan. Me emme ideologisoi energianlähteitä, vaan pidämme mahdollisimman laajaa energiapalettia parhaimpana lähtökohtana turvata kansalaisten ja yritysten energiantarve. Tuoreet päätökset ydinvoimasta sekä turpeen ja metsähakkeen tuista ovat tämän linjan mukaisia.

Sinuhe Wallinheimo

Mikael Palola

kansanedustajat (kok.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväsjärvi ja Rantaraitti ovat Jyväskylän keuhkot

Kulmuni on paras johtaja keskustalle

Lyhyet

Kohtuuden pitää riittää – työelämässäkin

Lyhyet

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Äänestäjien tahdosta viis

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.