Turvetuotanto on huono matkailumainos

Keskisuomalaisessa on ollut tämän kevään aikana useita kirjoituksia turvetuotannosta.

Turvetuotanto tuhoaa totaalisesti suon: kasvillisuuden, eläimistön, maaperän, lähi-ilmaston. Suon monet luontoa suojaavat ja tasaavat ominaisuudet häviävät saman tien. Alapuoliset vesistöt saastuvat, tummuvat, raskasmetallisoituvat jne. Tonttien arvo katoaa, virkistyskäyttö vähenee. Kun uusia turvealueita käynnistetään tai vanhoja laajennetaan, kuormitus lisääntyy. Maa- ja metsätalous ojituksineen on jo olemassa, turvetuotanto tuo oman lisänsä . Luonnon kestokyky järkkyy ja vaikutukset ovat ikiaikaisia.

Keski-Suomessa Saarijärven reitti on jo lähes tuhottu, Pihtiputaalla, Joutsassa, Leivonmäellä, Kyyjärvellä, Keuruulla, Pihlajavedellä, Kinnulassa, Kivijärvellä, Pylkönmäellä, Hankasalmella ja monissa muissa paikoissa vaikutukset näkyvät. On kohtuutonta rahdata turvetta ympäröivältä maaseudulta kaupunkien suurille voimalaitoksille (Jyväskylä, Pietarsaari, Kuopio, Haapavesi).

Nyt pitäisi pelastaa ne suot, jotka ovat vielä jäljellä. Monissa kunnissa on onneksi havahduttu, eikä kaikki mene läpihuutojuttuna. Meidän pitäisi ottaa oppia Irlannista, jossa on tehty päätös turvetuotannon lopettamisesta.

Vieläkö muistamme, mikä suo oikein on syyskuisena kirpeänä pakkasaamuna: usvaa, riekkojen räksytystä, teerien pulputusta, meheviä karpaloita, käkkyrämäntyjä, veden tirskunaa saappaan varsissa - siinäpä se!

REINO HAKKARAINEN Jyväskylä / Kinnula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Älä lopeta sanomasta kauniita

”Ratsastus on helppoa”

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

Lukijan kuvatPotmonkoski Kannonkoskella. Kuva: Markku Pelkonen

Kolmikko aamun sumussa. Kuva: Sirpa Jyske

Tilhi esittelee marja-ateriaansa. Kuva: Maarit Siitonen

Tärttämäen silta Äänekoskella. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.