Tutkija Charles Darwin oli aikansa rasisti ja sovinisti

Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 200 vuotta Charles Darwinin syntymästä ja 150 vuotta hänen kuuluisan kirjansa Lajien synty ilmestymisestä.

Eläinlajien kehityksen lisäksi Darwin tutki myös ihmisen kehitystä mm kirjassa The Descent of Man, jota jostain syystä ei ole koskaan suomennettu.

Darwinin mukaan valkoinen rotu on kaikkein kehittynein ihmisrotu. "Saman rodun yksilöiden henkisten kykyjen vaihtelevuus ja erilaisuus, puhumattakaan eri rotujen välisistä vielä suuremmista eroista, on niin ilmeinen, että siihen tuskin tarvitsee puuttua", kertoo Darwin.

Kenenkään suomalaisen rasistin ei kuitenkaan kannata vielä innostua.

Darwinin mukaan myös valkoisen rodun sisällä on eroja kehittyneisyydessä; ylitse muiden on "germaanisten rotujen ihmeellinen älykkyys".

Englantilaisen Darwinin halveksunta kohdistuin niinkin läheisiin kansoihin kuin samoilla saarilla asuviin skotteihin ja irlantilaisiin. Suomalaiset Darwin olisi varmaankin rinnastanut Afrikan vähä-älyisiin neekereihin, jos olisi vaivautunut pohjoisia barbaarikansoja tutkimaan.

Englantilainen herrasmies oli Darwinin mukaan evoluution huipentuma. Adolf Hitlerin ei tarvinnut tehdä muuta kuin vaihtaa sanan "englantilainen" tilalle "saksalainen", ja natsi-ideologia oli valmis. Toki on sanottava, että päinvastoin kuin Hitler, Darwin ei kannattanut väkivaltaa alempirotuisia kansoja kohtaan.

Darwinilla oli myös selkeät näkemykset sukupuolten välisistä älykkyyseroista. Darwinin mukaan miehet ovat naisia parempia kaikilla elämän osa-alueilla: "syvällisessä ajattelussa, päättelyssä ja mielikuvituksen käytössä sekä myös aistien ja käsien taitoja vaativissa tehtävissä". Mies on myös naista "rohkeampi, taistelunhaluisempi ja energisempi", ja miehellä on "enemmän luovaa nerokkuutta".

Jos Darwin esittäisi mielipiteensä nyt, hän taitaisi päätyä käräjille syytettynä fasismista, rasismista ja kiihoittamisesta kansanryhmää vastaan.

VESA HÖIJER Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.