Tutkimus vahvistaa evoluutioteoriaa

Paljon on käyty keskustelua kysymyksestä kuinka nykyisen kaltainen monimuotoinen elämä maapallolla on tullut todeksi: elämä ympärillämme, jonka osana ihmiset itsekin olemme. Keskiaikainen antroposentrinen perinne, jossa ihmistä pidettiin maailmankaikkeuden keskipisteenä, tuli loppuunsa silloin kun Huxley (1863) ja Hoeckel (1866) ja Darwin (1871) osoittivat, että ihmisen on täytynyt kehittyä apinan tapaisesta kantamuodosta.

Vuosien mittaan evoluution periaate on joutunut innokkaan koetuksen kohteeksi, mutta virhettä ei ole löytynyt. Päinvastoin uudet hominidi-fossiili löydöt sekä nykyaikaisen biologian DNA-menetelmät, mukaan lukien aineenvaihdunnan selvittäminen, ovat täydentäneet periaatteen aukkopaikkoja johdonmukaisilla yksityiskohdilla.

Suvullinen lisääntyminen on evoluution työväline keskuudessamme. Siinä äidin munasolun perimäainekseen liittyy isän siittiön sisältämä perimä ja kantasolu alkaa jakautua. Jokaisessa jakautumalla syntyvän solun perimässä on siten puolet äidin ja puolet isän kromosomeista. Näin jälkeläinen ei voi koskaan olla täsmälleen kummankaan vanhempansa kaltainen: on syntynyt uusi yksilö. On tapahtunut evoluutiota.

Evoluutio keskuudessamme on tosiasia. Jokainen voi halutessaan omakohtaisestikin sen olemassaolon todeta - tai sulkea silmänsä todellisuudelta

SEPPO MONONEN geologi Buenos Aires, Argentiina

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

Lyhyet

Labroratorio- tuloksiaan joutuu odottamaan piinallisen pitkään

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.