Tuulivoima on suurta tukiaishuijausta

Tuulivoimaloille on varattu alueita kaavassa ympäri Keski-Suomea. Ilmeisesti näin on suurimmassa osassa Suomen kunnista. Äkkiä ajatellen tuulivoima tuntuu hienolta asialta. Saamme ilmaista ja saasteetonta energiaa. Maanvuokraajat saavat tuloja ja kunnat yhteisöveroja.

Totuus on kuitenkin toinen. Suomen tuulioloissa ja ainakaan nykyisellä tekniikalla tuulivoima ei ole taloudellisesti kannattavaa. Lukuisat tuulivoimayhtiöt jotka voimaloita rakentavat ja ylläpitävät, elävät yksin valtion tuen varassa. Siis veronmaksajien kustannuksella. Saalistajat ovat löytäneet lihavan paistin.

On luotu käsittämätön syöttötariffijärjestelmä. Sähkön pörssihinta on n. 35 e/megawattitunti, jonka tuulivoimayhtiökin saa myydessään sähköä verkkoon. Mutta valtiopa onkin taannut tuulivoimaloille hinnan 105,30 e/Mwh. Eli maksaa noin 70 e tukea jokaisesta megawattitunnista. Tätä tukea maksetaan jopa kymmenkunta vuotta, käytännössä voimalan eliniän ajan. Tänä vuonna tämän kannattamattoman toiminnan pönkittäminen maksaa eri lähteiden mukaan noin 100 milj. euroa. Jo tuulivoimalan rakentamistakin tuetaan investointiavustuksilla.

Jos valtion tuki lopetetaan, kaikki tuulivoimayhtiöt kaatuvat nopeasti. Tuuli ei pidä niitä pystyssä. Yhtiöillä on suuret suunnitelmat jopa kymmenkertaistaa myllyjen määrä. Silloin veronmaksajilta kynittäisiin jo miljardiluokan tukiaiset.

Tuulivoimayhtiöiden edustajat kehuvat kilvan toimiaan, tottakai. Niin kauan kun rahanjakoautomaatti toimii, ei ole syitä tuoda tosiasioita esille. Lehdistö, TV, julkinen tiedonvälitys yleensä yhtyy mielellään tähän tuulen ylistyslauluun. Ja kuten tavallista, tässä yleisen hyvän hyrinässä taloudelliset tosiseikat unohtuvat.

Tuulimylly pyörii keskimäärin 2 kuukautta vuodessa. Mikä järkevä taho rakentaisi sähköntuotantolaitoksen, jonka teho on tällainen ja energiantuotto satunnaista? Talvella kovilla pakkasilla, kun sähkön tarve on suurin, mylly ei pyöri, päinvastoin sinne on syötettävä sähköä, jotta koneisto pysyy sulana.

Ongelma on se, ettei sähköä voi tuottaa varastoon. Jos voisi, silloin tuulivoimallakin olisi merkitystä.

Tuulivoiman tuotto on parhaimmillaankin vain alle yhden prosentin kokonaistuotannosta, eli sillä ei ole kokonaisuuden kannalta mitään käytännön merkitystä. Kun tuotto on vielä täysin sattumanvaraista, tuulivoima on enemmänkin häirikkö sähköverkossa.

Kaikki tuulimyllyt ovat ulkomaisia ja myös rakentajat tulevat ulkomailta. Myllyn käyttöajaksi on luvattu 30 vuotta. Mylly kuluu käyttökelvottomaksi noin 12 vuodessa.

Puolustusvoimillekin myllyistä on haittaa. Ne häiritsevät mm. tutkien toimintaa.

Tämä järjetön huijaus on saatava loppumaan. Kuinka on ylipäänsä lähdetty mukaan tällaiseen sattumasähköseikkailuun? Valtuustoilla on suuri vastuu, ne voivat estää enemmän rakentamisen ja sulkea tämän rahanielun. Suomen talous on siinä tilassa, ettei siellä kaivata enää tämänkään lajin vapaamatkustajia.

Seppo Ijäs

Viitasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.