Tuulivoimahuoli on malliesimerkki terveyshuuhaasta

Ari Keronen (KSML 1.2.) ilmaisi huolensa Jyväskylän alueelle kaavaillusta tuulivoimapuistosta. En halua vähätellä Kerosen itse kokemaa terveyshaittaa, mutta on syytä tuoda esiin, että kirjoituksessa esitetyt terveysväitteet eivät ole paikkansapitäviä.

Kuten Keronenkin toteaa, on tuulivoimapuistojen terveysvaikutuksista laadittu tieteellisiä julkaisuja kautta maailman. Näistä julkaisuista korkeinta tieteellisen luotettavuuden tasoa edustavat katsausartikkelit eivät ole yhdessäkään tapauksessa tunnistaneet yhteyttä tuulivoimapuistojen ja terveyshaittojen välillä.

Terveyshuuhaalle ominaiseen tapaan tuulivoiman terveyshaitoista puhuvat lankeavat liki poikkeuksetta ”valikoimisharhaan”: yksittäisiä, usein menetelmiltään tai otannaltaan puutteellisia julkaisuja luetaan katsomatta lainkaan vastakkaiseen tulokseen päätyneisiin, näytönasteeltaan ylivoimaisiin tutkimuksiin.

Kerosen viittaama Alves-Pereirakin suosii omissa esiintuloissaan valikoimisharhalle ominaista tapaa poimia siteeraamiaan julkaisuja omien ennakko-oletustensa mukaisesti. Ad hominem virhepäätelmät näyttävät häneltä myös sujuvan – tasapuoliseen ja kattavaan näyttöön pohjautuva argumentointi taas ei. Yhtäkään tieteellistä arviointia kestävää tai edes asiallista ulostuloa en Alves-Pereiralta pitkänkään etsinnän jälkeen löytänyt.

Tuulivoima on terveysvaikutuksiltaan yksi turvallisimmista energiamuodoista. Samalla WHO:n arvion mukaan fossiiliset polttoaineet aiheuttavat vuosittain vähintään kolme miljoonaa ennenaikaista kuolemaa maailmanlaajuisesti. THL taas arvioi, että Suomessa pienhiukkaspäästöt aiheuttavat arviolta 1 800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa.

Onni Kärkkäinen
farmaseutti
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päättyykö pakomatka?

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.