Tuulivoimatuista voi säästää miljardin

Mari Kiviniemen hallitus elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen johdolla löi lukkoon tuulivoimatuet vuoteen 2021 asti. Suomessa tuulivoima saa tukea, joka on markkinahinnan ja nk. tavoitehinnan erotus. Tuulivoiman tavoitehinta on tänä vuonna enimmillään 105,30 euroa, ensi vuonna se putoaa 83,50 euroon.

Jos markkinahinta on 35 euroa megawattitunnilta, valtio maksaa tuottajalle tänä vuonna tuotantotuen, noin 70 euroa. Tuulivoima on Suomen subventoiduimpia hyödykkeitä.

Tuki maksetaan valtion budjetista, mutta käytännössä se kerätään pieniltä sähkönkäyttäjiltä kuten esimerkiksi kotitalouksilta, joilla on muita suurempi sähkövero. Niinpä voi helposti laskea, että tuulivoimatuet nousevat yli miljardiin euroon vuoteen 2021 mennessä. Tänä vuonna tukea maksetaan noin 200 miljoonaa euroa suoraan valtion kassasta.

Investointikustannuksista tuulivoiman kotimaisuusaste on vain 30 prosenttia. Kokonaisuutena kotimaisuusaste nousee juuri yli 50 prosentin. Kotimaista työllisyyttä tukevalla vaikutuksella tukea yritettiinkin perusteella, mutta rahaa näyttää valuvan ulkomaille yhä enemmän.

Nyt Sipilän hallitus on nostamassa biopolttoaineen käytön kärkihankkeeksi. Tätä visiota maalaili mm. Mauri Pekkarinen (Ksml 7.7.). Ollaanko tässä taas luomassa yhteiskunnan rasitteeksi yksi tukimuoto, joka ei omillaan tulisi toimeen ja olisi omiaan vääristämään kilpailua ja rasittamaan energian yksityistä loppukäyttäjää?

Jarmo Nahkamäki

varavaltuutettu (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.