Työllisyysmäärärahoja on lisättävä heti

Tuoreimmat erittäin huolestuttavat työttömyystilastot eivät tulleet yllätyksenä.

Saimme kevään aikana kuulla valtiovarainvaliokunnan asiantuntijalausunnoissa sekä lukea eri maakuntien te-toimistojen lausunnoista, että työllistämismäärärahoista on nyt huutava pula ja yritysten starttirahat sekä nuorten palkkatukityöllistämiseen tarvittavat varat ovat loppu tältä vuodelta.

Työllistämismäärärahoja on jäljellä lähinnä vain yli 300 päivää työttömänä olleiden työllistämistukeen.

Vihreät vaati yhdessä sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton kanssa sekä valtionvarainvaliokunnassa että eduskunnan täysistunnossa, että hallitus tuo välittömästi syysistuntokauden alussa eduskuntaan työllisyyttä tukevan lisätalousarvion. Hallitus oli kuitenkin eri mieltä ja teki tietoisen valinnan, että se maksaa mieluummin siitä, että ihmiset eivät saa työtä kuin siitä, että ihmiset voisivat työllistyä edes määräaikaisesti.

Hallitus on niin eri mieltä, että se suunnittelee ensi vuonna työllisyysmäärärahoihin 50 miljoonan euron leikkauksia tilanteessa, jossa ely-keskusten arvion mukaan loppukesästä lisämäärärahan tarve on 110 miljoonaa euroa.

Suomessa on yhteiskunnan ulkopuolelle lähes neljäsosan työvoimasta jättävä investointikriisi, euroalueen kattava massiivinen kysyntävaje sekä Suomen historiassa ennennäkemätön taantuma. Investointien romahtaessa romahtavat työllisyys, talous ja yhteiskuntarakenteet. Koko kriisiä emme voi kotikutoisesti ratkaista, mutta kotimaisilla toimilla kriisiä ei tule pahentaa entisestään.

Keski-Suomen kannalta tilanne on karmaiseva. Olemme pitäneet häntäsijoja koko vuoden heikoimpien työllisyysalueiden joukossa ja kesäkuun työttömyystilastot jatkavat tätä kehnoa kehitystä. Työttömiä työnhakijoita on jo yli 18 prosenttia ja todellinen työttömyysaste on vielä huomattavasti suurempi.

Olen kiertänyt koko kesän ympäri Keski-Suomea ja viesti kaikkialla on sama: osaamista ja työhalua kyllä on, mutta työtä ja työllistymismahdollisuuksia ei ole.

Etenkin ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien tilanne on äärimmäisen vaikea: pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuodesta 15 prosenttia.

Hallituksen suunnitelmat tasapainottaa taloutta 4–6 miljardin euron leikkauksilla ovat ideologista voodoo-taloutta, joka tukeutuu olemattomaan raha- ja finanssipolitiikan tutkimuspohjaan.

Kun valtio leikkaa kulutustaan paikatakseen alijäämää ja velkaantumista, se supistaa omaa veropohjaansa ja työttömyydenhoitokulujen kasvamisen myötä nostaa velkaantumisastetta entisestään. Leikkauslistoilla leikkaamme tuloja, kulutusta ja kasvua itseään loputtomasti toistavalla ja yhteiskuntarakenteet tuhoavalla päättymättömällä kierteellä.

Hallituksen tulisi toteuttaa välittömästi tuntuva työllisyysmäärärahojen lisäys ja sen jälkeen valmistella julkinen työllisyys- ja investointiohjelma, jolla rahoitetaan valtavan korjausvelkamme kuntoon saattaminen ja uudistetaan muun muassa energiajärjestelmämme.

Julkinen investointiohjelma hyödyttää niin tuotteilleen tai palveluilleen ostovoimaa etsivää yrittäjää kuin palkansaajaa tulojen nousun myötä. Se ei määritelmällisesti kilpaile yksityisen sektorin työpaikkojen ja yritysten kanssa, vaan täyttää niiden jättämän työvoiman kysyntäaukon luoden itsessään voimakkaan ostovoiman yksityisen sektorin tuotteille ja palveluille.

Touko Aalto

kansanedustaja, valtiovarain­valiokunnan jäsen (vihr.)

kaupunginvaltuutettu

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.