Työmarkkinatuen korotuksesta

Työmarkkinatukea piti korottaa vuoden alusta 120 eurolla. Näin ei ole kuitenkaan ole tapahtunut käytännössä. Tuki nousi todellisuudessa 112,40 euroa brutto. Kun tuosta vähennetään veron osuus 20 prosenttia, jää ostovoimaa 89,92 euroa. Lisäksi sosiaalitoimi lopetti toimeentulotuen maksamisen vuokran ja asumistuen erotuksen välillä, joten se jäi vuokralaisen itsensä maksettavaksi, vaikka laki vuokran omavastuusta on kumottu.

Ihmetyttää myös se, että en ole saanut vaatimaani selvitystä siitä, millä perusteella toimeentulotuki on poistettu, vaikka olen tehnyt siitä oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveyspalvelukeskukseen.

Ei hallitus korotuspäätöstä tehdessään tarkoittanut sitä, että kunnat hyötyisivät korotuksesta, vaan se tulisi nimenomaan vähäosaisten käytettäväksi. Hallituksen olisikin pitänyt velvoittaa kunnat käyttämään rahat täysimääräisinä työmarkkinatukea saavien hyväksi.

Sosiaalidemokraatit erityisesti ovat kehua retostaneet, että he saivat aikaan korotuksen. Tämä on aivan turhaa kehuskelua, kun tuosta korotuksesta ostovoima kasvoin noin 10 euroa kuulaudessa eli ei mitään, kun otetaan huomioon inflaatio ja kaikki maksujen ja hintojen korotukset

Demarit ovat aina olleet oikeiston hyysääjiä ja perässähiihtäjiä ja nyt tähän joukkoon on liittymässä myös Vasemmistoliitto. Sanoihan vasemmiston kansanedustaja Risto Kalliorinne eräässä radio-ohjelmassa työmarkkinatuen käteen jäävästä osuudesta tähän tapaan: ”Hyvä, kun saivat senkin verran”. Olisi pitänyt jättää sanomatta.

Tuolla mallilla ollaan menossa kohti sellaista yhteiskuntaa, jota Björn Wahlroos on kirjassaan esittänyt eli ”kilpailukyky palautuu sosiaaliavustusten ja muiden julkisten menojen leikkauksilla”.

Tällä menolla eivät leipäjonot lyhene. Tulevat kuntavaaliehdokkaat sekä äänestäjät ottakaa edellä esille tulleet asiat huomioon syksyllä pidettävissä vaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.