Työpaikoilla oppiminen on kaikkien etu

Keski-Suomi on koulutusmaakunta. Meillä on kansainvälisesti ja valtakunnallisesti arvostettua yliopisto- ja ammattikorkeakoulutusta sekä ammatillista koulutusta. Näihin kaikkiin liittyy tiiviisti myös työssäoppimis- tai harjoittelujaksoja.

Oikein järjestetty, valvottu ja yhteisiin käytäntöihin perustuva työssäoppiminen on kaikkien osapuolien etu. Tämän vuoksi SAK, STTK ja Akava sekä EK ovat allekirjoittaneet yhteisen suosituksen työpaikoilla tapahtuvan oppimisen edistämiseksi. Tätä haluamme myös Keski-Suomessa.

Keskusjärjestöt suosittelevat jäsenliitoilleen, että nämä selvittäisivät alansa työssäoppimisen tarvetta ja sopisivat järjestelyistä, joilla työssäoppimista voisi tukea. Työpaikoilla tapahtuva oppiminen on viime vuosina laajentunut merkittävästi. On välttämättömänä, että sitä edistetään myös tiukempien taloudellisten suhdanteiden aikana.

Koulutuksen edellyttämä työpaikalla tapahtuva oppiminen, harjoittelu tai työkokemuksen hankkiminen ei korvaa yrityksen henkilöstöä. Tästä on pidettävä kiinni. Hyvin toimivaa järjestelmää ei pidä pilata opetuksen laiminlyönneillä tai edullisen työvoiman väärinkäyttönä.

Koko työyhteisö on pidettävä ajan tasalla oppimisen toteuttamisessa. Tässä tarvitaan luontevaa ja avointa yhteistoimintaa. Näin luodaan myönteinen ilmapiiri työntekijöiden ja opiskelijoiden välille.

Asianmukainen opastus ja ohjaus kuuluvat olennaisena osana työpaikoilla tapahtuvaan oppimiseen. Tätä tukee työpaikkaohjaajien organisoitu koulutus. Opettajien työelämäjaksot antavat mahdollisuuden päivittää työelämässä tapahtuvia muutoksia ja mahdollistavat laadukkaan ja ajanmukaisen opetuksen.

AHTI RUOPPILA aluejohtaja SAK ASKO JUUTI aluetoimikunnan pj. STTK TUULA PELTONEN aluetoimikunnan pj. AKAVA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.