Työpaikoille tasavertaista sopimista

Työnantajapuolella on viime aikoina lyöty voimakkaasti rumpua työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittamisen ja lakkosakkojen korottamisen puolesta. Samaan aikaan vaaditaan lisää paikallista sopimista, mutta todellisuudessa työpaikoilla ei kyetä neuvottelemaan tasavertaisesti eikä hakemaan ratkaisuja yhdessä. Työntekijöiden tarpeet jäävät useasti mopen osaan.

Jos näkemykset työpaikalla menevät niin hakaukseen, että työntekijät lähtevät lakkoon, silloin on mennyt jotain pahasti pieleen. Usein lakkojen syynä on työnantajan yksisilmäinen toiminta.

On asetettu säästö- ja kehittämistavoitteita, joihin on päästy, ja silti työntekijät palkitaan irtisanomisilmoituksella. Mitä muita keinoja lakon lisäksi työntekijöillä on reagoida irtisanomisiin, yt-neuvottelujen laiminlyönteihin tai huonoon henkilöstöpolitiikkaan?

Jos lakko-oikeus poistettaisiin tai sitä rajoitettaisiin, mitä keinoja työntekijöille jäisi jäljelle, jos työnantaja ei ota työntekijöiden näkemyksiä ja mielipiteitä huomioon? Lakko-oikeus on yksi työntekijöiden perusoikeuksista. Siihen ei ole mitään tarvetta kajota.

SAK:n tuoreen kyselyn mukaan yli puolella työpaikoista luottamushenkilöillä on ollut työnantajien kanssa neuvotteluongelmia. Kyselyn tuloksista on syytä huolestua, kun luottamushenkilöt kertovat, että joka neljännessä työpaikassa työnantaja sanelee ratkaisut neuvottelematta.

Työtaistelujen syihin puuttuminen on varmasti parempi tapa vähentää lakkoja kuin työnantajien esittämä hyvityssakkojen nostaminen.

Arto Liikanen

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.