Työsuhteissa on luottamuspulaa

Työnantajien Häkämies puhui pitkäaikaisesta kokemuksesta, luottamuspulasta, kun tavoiteltu sopinen kaatui. Koko vatuloinnissa on luottamuspula myös työntekijöillä.

Hallitus on lähtenyt liikkeelle, aikarajoineen, uhkaillen takarajoilla ja kiristäen. Muutamassa päivässä pitäisi lyödä sopimukset lukkoon täysin poikkeavassa tilanteessa. Ruotsin mallia hoetaan.

Ruotsissa lienee vuosikymmenien aikana työmarkkinoilla toimittu muutoinkin eri tavoin. Menettelyt ovat vuosikymmenien kehityksen tulos. Nyt hallituksella vaikuttaa olevan ”on/off-kytkin”, jolla asetelmat muutetaan hetkessä.

Työntekijäpuolella on aikojen saatossa ollut konkreettista syytä olla luottamatta kaikilta osin työnantajiin – käytännön tasolla, ei liittokohtaisesti.

Työehtosopimiset on laadittava kirjallisesti lakiteksteineen siten, ettei niiden suhteen voida vatuloida. Keskustan aikanaan lanseeraama ”reformi” oli laadittu aanelosen arkille ilman eriteltyjä lakipykäliä. Nyt tätä ilmeisesti yritetään eri nimikkeellä läpi.

Olin vuosikymmeniä samassa firmassa. Vasta eläkkeellä ollessani eli paljon myöhemmin sain kuulla, että siellä oli aina ”hyvä henki”. Se oli ehkä ylemmän johdon käsitys.

Itselläni, ja tiedän että monella muulla, oli kyllä muunlaisia kokemuksia. Osin se johtui työntekijöiden tuon ajan poliittisesta fundamentalismista. Mutta itse sain kokea myös työnjohdon ilkeilyä (jolle on ”hattuilua” rumempikin sana), vaikka tietääkseni hoidin aina työni.

Suomen työsuhteissa on luottamuspula. Sen eliminoimista ei edistä pääministerin tyyli eli syyttely ja pakotteiden esittäminen.

Hallituksen kaavailut ovat hypoteettisia, niillä yritetään pitää pystyssä järjestelmää, joka tulee romahtamaan totaalisti.

Pekka Pihlman

Jyväskylä, Säynätsalo

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.