Työtä pyöräilyn edistämiseksi

Jyväskylän kaupungin määrätietoisen pyöräilynedistämistyön ansiosta pyöräily on kasvattanut suosiotaan. Jyväskylän kuntalaiskysely liikunnasta 2016 -tutkimusraportista käy ilmi, että 31%:a kaupunkilaisista kulkee työ- tai koulumatkan päivittäin tai useita kertoja viikossa pyöräillen.

Kävely ja pyöräily ovatkin saaneet suuremman merkityksen liikennesuunnittelussa.

Pyöräilyllä on suuri merkitys kuntalaisten hyvinvoinnille. Vuonna 2015 julkaistussa Jyväskylän pyöräilynedistämisohjelmassa mainitaan, kuinka ”monet eri yhteiskuntaamme koskettavat ongelmat ovat ainakin osittain ratkaistavissa arkiliikunnan edistämisen keinoin.” Ohjelmassa on maininta pyöräpysäköinnin uusien mitoitusohjeiden käyttöönotosta. Tavoitteena on laadukkaiden pyöräpysäköintiratkaisujen lisääminen keskustassa.

Lisääntynyt pyöräily vaatii yhä lisää kapasiteettia. Ruuhka-aikoina etenkin keskustassa pyörien pysäköintitilaa on edelleen rajoitetusti, kuten myös pyöräilynedistämisohjelmasta käy ilmi.

Lisääntynyt pyöräily on näkynyt myös lisääntyneinä pyörävarkauksina. Siksi tarve uusille pyörätelineille – joissa pyörien kiinteä lukitseminen on mahdollista – on ilmeistä. Toimenpiteisiin on syytä tarttua rivakammin.

Olisikin paikallaan, että Jyväskylässä päivitetään keskusta-alueen polkupyörien pysäköintitarve. Samalla tarkastellaan mahdolliset sijainnit, joihin tulisi lisätä polkupyörien pysäköintipaikkoja kiinnittäen huomiota asianmukaiseen lukitsemismahdollisuuteen ja pysäköinnin turvallisuuteen.

Yhdessä monien muiden valtuutettujen kanssa jätimme aloitteen kaupunginvaltuustossa asian selvittämiseksi. Toivottavasti samalla saadaan taas hieman lisättyä tietoutta pyöräilyn mahdollisuuksista kaupungissamme.

Joonas Könttä

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kouluihin enemmän kulttuurielämyksiä!

Väärin kohdennetut säästöt

Tieto suojaa nuorta

Pelkodemokratiaa

Lyhyet

Jyväskylään tulee uusi kirjallisuus- tapahtuma

Lyhyet

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.