Työtä pyöräilyn edistämiseksi

Jyväskylän kaupungin määrätietoisen pyöräilynedistämistyön ansiosta pyöräily on kasvattanut suosiotaan. Jyväskylän kuntalaiskysely liikunnasta 2016 -tutkimusraportista käy ilmi, että 31%:a kaupunkilaisista kulkee työ- tai koulumatkan päivittäin tai useita kertoja viikossa pyöräillen.

Kävely ja pyöräily ovatkin saaneet suuremman merkityksen liikennesuunnittelussa.

Pyöräilyllä on suuri merkitys kuntalaisten hyvinvoinnille. Vuonna 2015 julkaistussa Jyväskylän pyöräilynedistämisohjelmassa mainitaan, kuinka ”monet eri yhteiskuntaamme koskettavat ongelmat ovat ainakin osittain ratkaistavissa arkiliikunnan edistämisen keinoin.” Ohjelmassa on maininta pyöräpysäköinnin uusien mitoitusohjeiden käyttöönotosta. Tavoitteena on laadukkaiden pyöräpysäköintiratkaisujen lisääminen keskustassa.

Lisääntynyt pyöräily vaatii yhä lisää kapasiteettia. Ruuhka-aikoina etenkin keskustassa pyörien pysäköintitilaa on edelleen rajoitetusti, kuten myös pyöräilynedistämisohjelmasta käy ilmi.

Lisääntynyt pyöräily on näkynyt myös lisääntyneinä pyörävarkauksina. Siksi tarve uusille pyörätelineille – joissa pyörien kiinteä lukitseminen on mahdollista – on ilmeistä. Toimenpiteisiin on syytä tarttua rivakammin.

Olisikin paikallaan, että Jyväskylässä päivitetään keskusta-alueen polkupyörien pysäköintitarve. Samalla tarkastellaan mahdolliset sijainnit, joihin tulisi lisätä polkupyörien pysäköintipaikkoja kiinnittäen huomiota asianmukaiseen lukitsemismahdollisuuteen ja pysäköinnin turvallisuuteen.

Yhdessä monien muiden valtuutettujen kanssa jätimme aloitteen kaupunginvaltuustossa asian selvittämiseksi. Toivottavasti samalla saadaan taas hieman lisättyä tietoutta pyöräilyn mahdollisuuksista kaupungissamme.

Joonas Könttä

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.