Työtä tarvitaan ja myös työntekijöitä - kaikenikäisiä

Katriina Kajannes vetosi kirjoituksellaan (Ksml 28.8.) toimiini työttömyyden hoitamiseksi. Työttömyyden hoitaminen on ehdottomasti tämän hallituskauden tärkein haaste. Se näkyy myös juuri käydyissä budjettineuvotteluissa. Työtä ja ihmisiä työhön halutaan nopeasti. Tässä työssä olen vahvasti mukana.

Keski-Suomessa tilanne ei ole missään nimessä hyvä. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan heinäkuun lopussa oli 19623 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2025 enemmän kuin vuosi sitten. Erityisesti korkeasti koulutettujen työttömyys runtelee Jyväskylän seutua. Nämä ovat murheellisia lukuja, joihin me valtakunnan päättäjät suhtaudumme erittäin vakavasti.

Juuri nyt työllisyysasteen nostamiseksi tarvitsemme ehdottomasti kaiken mahdollisen työvoiman käyttöön. Sen takia maan hallitus on nyt budjettiriihessä tekemissään päätöksissä ottanut vahvan askeleen työn tekemisen nostamiseksi oikeaan arvoonsa. Tästä kertovat satsaussuunnitelmat rakentamisen investointiin ja työn vastaanottamisen helpottamiseen.

Akava Keski-Suomi on omilla toimillaan aktivoinut jäsenistöään vaikuttamaan ja osallistumaan omien liittojensa kautta ammatilliseen ja koulutukselliseen edunvalvontaan. Aikaansaatuja työpaikkoja on ehkä vaikea arvioida määrällisesti, mutta olemme olleet vahvasti seudullisessa vaikutustyössä mukana yhdessä SAK:n ja STTK:n kanssa.

Viime vuosina on käynnistynyt yhteistyö myös Keskuskauppakamarin ja Keski-Suomen yrittäjien kanssa. Tuloksena on tulossa yhteinen seminaari Jyväskylään 23.9. Seminaarin aiheena on nuorisotakuu.

Kajanneksen esittämä Ruotsin malli ei varmaan ole sovellettavissa suoraan Suomeen. Ruotsissa on käytössä lainsäädäntöön pohjautuva irtisanomisjärjestys, jossa viimeisenä töihin tullut irtisanotaan ensin ja pitkään työssä olleilla on taas parempi suoja.

Ministeri Ihalainen on todennut, että Ruotsissakin järjestyksestä on mahdollista poiketa alakohtaisin sopimuksin ja, että Suomessakin irtisanomisjärjestyksestä on vastaavankaltaisia viittauksia ikääntyneiden hyväksi keskusjärjestöjen välisissä sopimuksissa.

Akava on ehdottanut muutosturvaa ikääntyneiden nopeammaksi työllistymiseksi. Muutosturva voitaisiin rahoittaa esimerkiksi korvauksella, jonka irtisanomisia tekevä voittoa tuottava yritys maksaisi valtiolle.

Akavan tavoitteena on pitää yli 55-vuotiaat työelämässä eläkeikään saakka. Samoin valtiovarainministeri Urpilainen on tuonut esille ikääntyvien työllistymisen mahdollistamisen. Kysymys on työllisyydestä sekä ikääntyneiden palkansaajien arvostamisesta. Toivon asiallisen ja rakentavan keskustelun jatkuvan.

Tuula Peltonen

kansanedustaja (sd.)

Akava Keski-Suomen

puheenjohtaja,

Jämsä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Talouslukuja luettava oikein

Kotouttaminen sanana pitäisi kieltää

Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Jyväskylän keskusta ei kaipaa korkeita taloja

Suomalainenkaan liha ei ole ekoteko

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kalevalan sankarit ja pimeä Pohjola

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.