Työttömällä ei arjessaan ole pelivaraa isoihin riskeihin

Työttömät ovat ”laiskoja eivätkä ota työtä vastaan” – miksi?

No, ajattele tilanne omaan elämääsi. Tulosi ovat minimaaliset. Elämä on talouden osalta tiukkaa selviytymistaistelua, jossa pienikin muutos aiheuttaa kuukausien ponnistelun tilanteeseen, jossa kaikki taas on tasapainossa.

Bussilipun ostaminen, poliklinikkamaksu tai talvitakin hankinta (kirppariltakin) johtaa tasapainon järkkymiseen. Korttitalo pysyy pystyssä vain, jos mikään ei muutu, mikään ei mene rikki ja oma kestävyys riittää pitämään kaikki tarvittavat asiat kunnossa.

Sinulle tarjotaan mahdollisuutta työkokeiluun. Sen aloittaminen vaatii muutoksia päivittäisiin rutiineihin, juuri niihin, joiden avulla talous ja elämä juuri ja juuri pysyvät siedettävinä. Lisäksi on pakko hankkia työvaatteita ja kulkea jollakin työpaikalle.

Ylläpitokorvauksen (9 euroa/päivä) saa vasta, kun kokeilu on aloitettu – eikä se riitä tasapainon palauttamiseen kerralla.

Edessä on koko kokeiluajan mittainen kamppailu tasapainon saavuttamiseksi – ja kun se on ohi, on taas rakennettava tasapaino uudelleen entisin palikoin. Onnistuuko se?

Työkokeilun jälkeen väläyteltyyn palkkatukeen ei voi enää uskoa. Kaikkihan riippuu tulkinnoista, joihin itse ei voi vaikuttaa.

Palkkatuen määrä ratkaisee, onko työnantajalla loppujen lopuksi mahdollisuus ottaa sinut töihin. Olet kuullut monia tarinoita siitä, miten luvattu palkkatuki on jäänyt saamatta tai tukijakso on kutistunut niin lyhyeksi, ettei tilanne ainakaan parane sen jälkeen.

Kaikki on aloitettava alusta ja tasapainon rakentamiseen voi mennä vuosikin.

Ottaisitko sinä riskin ja lähtisit työkokeiluun? Sekoitat omasi ja perheesi niukan talouden ohuen, usein jo moneen kertaan epäonnistuneen mahdollisuuden takia?

Jaksatko vielä uskoa siihen, että työllistyt tai että taloudellinen asemasi paranee? Vai onko kuitenkin parempi tyytyä nykytilanteeseen, jossa kuitenkin tulee toimeen ja voi vielä tuet saatuaan hankkia lohtusuklaata ja nauttia elämästään?

Uskallatko särkeä tasapainon, jonka olet vaivalla saavuttanut? Moni ei uskalla, vaan jää mieluummin kotiin.

Työllisyyspalvelujen kiristykset pahentavat tilannettasi – ei ole syytä uskoa sen pysyvämpään paranemiseen. Ainoat paikat, joihin vielä uskaltaisi mahdollisesti työkokeiluun lähteä, eivät varmuudella pysty tarjoamaan mitään jatkoa.

Onneksi sentään on työttömien uimahallikyyti joka toinen torstai.

Susanna Uusitalo

projektipäällikkö

Nuovo, PAIKKO

Eija Tuohimaa

toiminnanjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Matala syntyvyys eläkejärjestelmän haaste

Lyhyet

Autoileva asiakas tekee omat johtopäätökset myös pysäköinnistä

Lyhyet

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.