Työttömien sättiminen riittää jo

Työttömyyden kohtaamisessa monen kohdalla kyse on vain huonosta onnesta – sattumien verkostosta, josta voi olla mahdotonta rimpuilla irti: yleinen työelämän muutos, työnantajan tuotannollistaloudelliset syyt tai yksinkertaisesti työn loppuminen. Samalla hetkellä tuntuvat katoavan myös työttömäksi jääneen ihmisen ihmisoikeudet.

Tyypillistä julkiselle työttömyyskeskustelulle on, että yksilöt katoavat ja pitkäaikaistyöttömät ihmiset niputetaan kasvottomaksi ja persoonattomaksi työtä vieroksuvien massaksi.

Henkilölle itselleen työttömyyden välittömin negatiivinen seuraus on luonnollisesti ansiotason lasku, mutta rahallista kriisiä suurempia ongelmia ihmisille seuraa siitä hyödyttömyyden tunteesta, joka tulee työttömyyden kylkiäisenä.

Ja mitä meille tarjotaan lääkkeeksi työttömyyteen? Työajan pidennystä, työurien pidennystä, palkkojen alennusta ja työttömyysetuuden leikkauksia? Ja niidenkö vielä kuvitellaan auttavan tilanteessa, jossa meillä on kymmenkertainen määrä työttömiä avoimiin työpaikkoihin verrattuna? Mene siinä töihin…

Nyt on lakattava säälimästä ja sättimästä pitkäaikaistyöttömiä! Kukaan ihminen ei halua olla tyhjänpanttina.

Työllistämispalvelut tulee voida räätälöidä yksilön tarpeita ja kykyjä vastaaviksi ja byrokratiaa tulee keventää, jotta palveluiden piiriin hakeutuminen olisi helpompaa.

Ja jotta tukityöllistäminen saadaan jälleen rullaamaan on eduskunnan heti lomilta palattuaan ensi töikseen myönnettävä lisäbudjetti työllisyydenhoitoon. Hyvällä saadaan isoja asioita aikaan, rankaisemalla vain pelkoa ja vihaa.

Eija Tuohimaa

toiminnanjohtaja

Jyvässeudun työllistämisyhdistys JST ry

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Toinen aste on toista maata

Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Lyhyet

Lyhyet

Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.