Työttömyys ruokkii syrjäytymistä

Olen itse ammattini johdosta nähnyt ja tutanut vuosien aikana suoran syy seurauksen rakennetyöttömyyden heijastuksista kohderyhmän kansalaisiin. Pitkään jatkuva rakennetyöttömyys heijastuu auttamattomasti lisääntyvinä menoerinä toimeentulotuissa, työvoimahallinnossa, terveydenhuollossa ja myöhemmin myös päihdepalvelun ja mielenterveyspalvelujenkin puolella.

Pitkittynyt työttömyys ruokkii mm. syrjäytymistä, eriarvoisuutta, köyhyyttä, mielenterveysongelmia, päihdeongelmia ja riittämätöntä toimeen-

tuloa.

Nuorison pahoinvointia, väkivaltaista käyttäytymistä ja pahemmissa tapauksissa jopa perheiden hajoamista pitkällä aikavälillä. Onko tulevaisuudessa syytä miettiä yhdessä uusia ratkaisuja ja strategioita miten tuon suuri massa saadaan edes osittain työllistet-

tyä?

Suurin osa tulevan uuden Jyväskylän työttömistä 5 538 henkilöstä on kuitenkin alle

50-vuotiaita, joilla työikää pitäisi olla jäljellä vielä ainakin tuo 15 vuotta.

Haastetta uudelle kaupungille ja sen päättäjille on paljon, miten Jyväskylän rakennetyöttömyys (alkanut jo -90 alussa) saataisiin puolitettua lähi-

vuosien aikana?

Ei auta, että kohderyhmälle suunnattuja tukirahoja leikataan vuodesta toiseen, koska pahoinvointi heijastuu leikkauksien myötä taasen toi-

sella osa-alueella, mikä vastaavasti on kunnalle ja valtiolle huomattavasti kalliimpi ja moniongelmaisempi vaihto-

ehto.

Uuden Jyväskylän työttömyys nousee

Keskisuomalainen kirjoitti (22.4.):"Jyväskylän työttömyys yhä suurten kaupunkien pahin" ja ennuste oli että tilanne paranisi kuntaliitoksen myötä. Mutta näin ilmeisesti ei tule käymään. Ennusteen mukaan Jyväskylän työttömyys kuntaliitoksen myötä olisi pitänyt olla luokkaa 10,8 prosenttia samalla yhtälöllä laskettuna.

Nyt kuitenkin näyttää, että kuntaliitoksen myötä työttömyysaste nousisikin peräti 12,7 prosenttia (tilaston 31.7.mukaan 7 835 työtöntä).

Tämä tietää uudelle Jyväskylälle työttömien määrän nousemista muutamalla tuhannella hengellä ja jumbosija suurten kaupunkien joukossa, vertailu Oulu, Pori ja Lahti.

Jyväskylän maalaiskunnan työttömyysaste oli 31.7. tilaston mukaan luokkaa 10,2 prosenttia ja Korpilahti vastaavasti 10,3 prosenttia.

Jyväskylä saa siten astetta tiputettua kuntaliitoksen myötä tilaston mukaan 1,1 prosenttia vuoden 2009 alussa, jos tilastoissa ei tapahdu suuria muutoksia.

Tämä on jatkossa suuri haaste uudelle Jyväskylälle, miten jatkossa hoidamme nuo 1 998 lisätyötöntä.

Kokonaismäärästä (7 835) on peräti 2 297 ihmistä on ollut yli vuoden työttömänä.

Nuo vertailuluvut vastaavat esim maalaiskunnan puolella työvoimasta peräti 45 prosentin osuutta eli melkein puolet maalaiskunnan työvoimasta olisi laskennan mukaan vailla töitä.

AULIS ALANKO kuntavaaliehdokas (kesk.) Jyväskylän maalaiskunta, Palokka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.