Työttömyysturvaa parannettava

Kelan rekisteritietojen mukaan vuonna 2005 jäi noin 5 000 työtöntä täysin ilman työttömyysturvaa tarveharkinnan eli puolison tulojen vuoksi. Alennettua työttömyysturvaa sai samasta syystä 18 000 henkilöä. Tarveharkintaisuus tarkoittaa sitä, että puolison tulot voivat laskea työmarkkinatukea tai kokonaan estää tuen saamisen.

Tämä on vaikea asia tuhansille työttömille. Tarveharkinnan taustalla on ajatus, että työssäkäyvä puoliso elättäisi työttömän kumppaninsa ja mahdollisesti koko perheensä.

Kuitenkin puolet tarveharkinnan kohteeksi joutuneista eli avoliitossa, jossa avopuolisolla ei ole lain mukaan velvollisuutta elättää työtöntä puolisoaan. Työtön puoliso jää täysin ilman tuloa.

Järjestelmä tulisi pian muuttaa, eikä sen uusiminen romahduttaisi kansantaloutta. Asiasta on kyllä vuosien varrella puhuttu paljon eduskuntaa myöten, mutta toistaiseksi sille ei ole tehty mitään.

Jos tarveharkintaa ei voi poistaa, pitäisi sitä edes lieventää.

Vanhempiensa luona asuva työtön nuori saa aina vähintään puolet työmarkkinatuesta. Samaa voisi soveltaa puolisonsa kanssa asuvaan työttömään. Näin saisi työtön henkilö ansaittua edes omat ruokarahansa.

Suuri joukko työttömiä jää täysin sosiaaliturvan ulkopuolelle. Asiaan on pian puututtava ja korjattava epäkohta.

MIRJAMI JURVANEN Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Lyhyet

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.