Tyhjien lupausten Kanavuoren koulu

Helmikuussa 2005 Kanavuoren koulu suljettiin terveydellisistä syistä. Siitä asti lapset ovat olleet väistötiloissa. Kanavuoren koulu/päiväkodin erilaisia hankesuunnitelmia on tehty vuodesta 2005 eikä sen valmiimpaa näytä tulevan. Rahaa ja työtunteja lienee kuitenkin kulunut paljon. Tällä hetkellä tuoreinta hankesuunnitelmaa tehdään parasta aikaa ja voimassa olevan investointihankkeen mukaan koulun tulisi olla valmis vuonna 2011-2012.

Kuitenkin sivistyslautakunta päätti 1.9.2009 kokouksessa, että kaupunginhallituksen 2008 hyväksymästä peruskoulu- ja lukioverkon loppuraportista poiketaan Kanavuoren päiväkoti/kouluhankkeen osalta ja hanketta siirretään vuosille 2013-2014 johtuen kaavan käsittelyn keskeneräisyydestä. Hanketta on aikomus lykätä maankäytöllisistä syistä ja lähiväestöpohjan riittämättömyyden vuoksi.

Kanavuoren koulun vanhempainyhdistyksen mielestä koulu/päiväkotihankkeen rakentamista mahdollisimman nopeasti puoltavat seuraavat seikat:

Kanavuoren koulu-päiväkoti on haja-astutusaluetta palveleva koulu/päiväkotikokonaisuus. Kaavoituksen tarkastelu ei nyt huomioi kuljetuslapsia Leppälahdesta ja Oravasaaren suunnasta eikä kaavoituksen ulkopuolella asuvia perheitä. Pienelle kuljetuskoululaiselle on väliä, kuinka pitkä kuljetusmatka on ja millaiseen koulukeskukseen hänet viedään. Tällä hetkelläkin väistötiloihin kulkeva pieni koululainen istuu jo kaksi tuntia päivässä bussissa. Tällainen pelkästään kaavoituksen näkökulmasta otettu tarkastelu ei mielestämme voi olla kouluhanketta lykkäävä tekijä.

On syytä muistaa kaupunginhallituksen 2008 hyväksymä peruskoulu- ja lukioverkon loppuraportti, jossa korostetaan lähikouluperiaatetta sekä yhtenäistä koulupolkua päivähoidosta perusopetukseen. Näistä toiminnallisista ja pedagogisista tavoitteista tulee pitää kiinni myös taantuman aikana. Kanavuoren hanke noudattaisi lähikouluperiaatetta ja helpottaisi nivelvaiheita päiväkodista esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen.

Järjestämissopimuksessa sanotaan, että perusopetuksen verkon uudelleen arvioinnissa on otettava huomioon lähi- ja pienten kyläkoulujen asema ja oppilaille järjestetään perusopetuslain 29 § mukaiset ja henkilöstölle työturvallisuuslain 8 § mukaiset oppimis- ja työskentelytilat.

Koulurakennus palvelee aluetta myös laajemmin ns. kyläkouluna, jossa esimerkiksi iltaisin voi pelata pelejä ja järjestää kerhoja.

Tällä hetkellä Kanavuoren koululaiset ovat hajallaan kolmessa eri väistötilassa, joten lapset ja opettajat joutuvat toimimaan toisistaan erillään.

Ihmetyttää suuresti, että uudessa Jyväskylässä väestölaskelmat ovat erilaisia kuin reilu vuosi sitten Jyväskylän maalaiskunnan puolella. Tuolloin Kanavuoren koulu/päiväkotihankkeen rakentamista tukivat oppilasennusteet, kaavoitusohjelma sekä hankkeen vastaavuus alueen lähipalvelutarpeeseen.

Vuosien aikana paljon on luvattu ja paljon on vedetty takaisin. Toivomme siis, että päättäjät ja virkamiehet, jotka ovat vuosia kanssamme tämän hankkeen ympärillä toimineet, pitäisivät kiinni lupauksistaan. Näin Kanavuoren koulu/päiväkoti nähdään valmiina 2012.

Kanavuoren koulun vanhempainyhdistyksen puolesta

TIINA SIVONEN PIA HÄMÄLÄINEN Jyväskylä, Leppälahti

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsen kuulo- laitettani

Paikallinen sopimus parantaisi työhyvinvointia

Lyhyet

Vaalitulos on vielä valinkauhassa

Lyhyet

Vastuullisuutta, ei sinisilmäisyyttä

Keskivertoäänestäjälle biokaasu sopii mainiosti

Turvaton vanhuus

Työllisyys kasvaa vai kasvaako, ja millainen?

Aiempaa sujuvampi Suomi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.