Tytöillä oikeus suojeluun

Kahden intialaistytön, 14- ja 15-vuotiaiden serkusten, joukkoraiskaus ja surma Uttar Pradeshin osavaltiossa järkytti viime viikolla Intiaa, kansainvälistä mediaa ja ihmisiä ympäri maailmaa. Erityisen kuohuttavaa oli, ettei poliisi ryhtynyt toimiin, vaikka tyttöjen perheet ilmoittivat näiden katoamisesta. Poliisi ei ollut kirjannut katoamista vielä silloinkaan, kun tytöt löytyivät hirtettyinä mangopuusta.

Rikos heijastaa laajempaa ongelmaa: tyttöjen maailmanlaajuista syrjintää ja hyväksikäyttöä. Lastenoikeusjärjestö Planin tutkimukset osoittavat, että tytöt kohtaavat monessa maassa hyljeksintää ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Intia kuuluu valtioihin, joissa on kaikkein turvattominta olla tyttö. Tyttösikiöitä abortoidaan niin paljon, että maan sukupuolijakauma on pahasti vääristynyt: 1,2 miljardin asukkaan Intiassa syntyy viimeisen väestölaskennan mukaan 940 tyttöä tuhatta poikaa kohden. Tytöillä on poikia suurempi riski joutua aliravituiksi, jäädä vaille koulutusta ja kokea väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä.

Planin selvityksen mukaan maailmassa on 150 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä, jotka ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan uhreiksi. Yksi hyväksikäytön muoto ovat lapsiavioliitot, joihin joutuu päivittäin 40 000 tyttöä. Liian varhainen raskaus merkitsee tytölle hengenvaaraa. Raskaus ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat kehitysmaissa 15–17-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy. Vuosittain 50 000 tyttöä kuolee raskauden tai synnytyksen aiheuttamiin ongelmiin.

Erityisen alttiita väkivallalle ja hyväksikäytölle ovat syrjittyihin tai vähemmistöryhmiin kuuluvat tytöt. Uttar Pradeshissa raiskatut ja surmatut serkukset kuuluivat Intian perinteisessä kastijärjestelmässä daliteihin eli kastittomiin, alimpana pidettyyn ryhmään, kun taas raiskaajat ja tyttöjen katoamisen laiminlyöneet poliisit kuuluivat ylempiin kasteihin. Intialaiset kansalaisjärjestöt ovat arvioineet, etteivät poliisit pitäneet dalit-tyttöjen katoamista merkittävänä. Uhrit olivat siis kaksinkertaisesti syrjittyjä: he olivat kastittomia ja tyttöjä.

Planin mielestä jokaisella lapsella, myös tytöllä, on oikeus suojeluun, koulutukseen ja tulevaisuuteen. Vaikka kansainväliset ihmisoikeussopimukset takaavat kaikille samat oikeudet, käytännössä miljoonien tyttöjen ihmisoikeudet eivät toteudu. Siksi Plan parantaa tyttöjen asemaa kaikkialla maailmassa ja keskittyy erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksiin. Plan vetoaa, että hallitusten ja kansalaisyhteiskunnan on panostettava enemmän tyttöjen ihmisoikeuksien edistämiseen.

Tyttöjen suojelu vaatii muutoksia lainsäädäntöön, parannuksia lainvalvontaan ja konkreettisia kohennuksia tyttöjen elinoloihin. Koulunkäynti ja laadukas opetus suojelevat tyttöjä väkivallalta, hyväksikäytöltä ja varhaisavioliitoilta. Lisäksi tyttöjen koulutus on tehokas keino poistaa köyhyyttä ja lisätä talouskasvua. Olennaisia tyttöjen turvallisuuden kannalta ovat myös kunnolliset käymälät, kuten Uttar Pradeshin serkusten tapaus osoittaa. Käymälöiden puute tai lukottomat vessat altistavat tytöt ja naiset ympäri maailmaa ahdistelulle ja väkivallalle.

Tyttöjen turvallisuuden takaamiseksi välttämätöntä on myös asenteiden muuttuminen yhteiskuntien kaikilla tasoilla. Ketään saa pitää arvottomana tai käyttää hyväksi. Uttar Pradeshin murhenäytelmä ei saa enää toistua Intiassa tai muualla maailmassa.

Anna Könönen

Plan Suomen viestintäjohtaja

Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Pelottelu pois ja faktat keskiöön

Vanhempaintoiminta – työtä lasten ja nuorten parhaaksi

Tulisiko valtakunnanoikeuden kokoontua?

Saarikan terveyspalveluista Kyyjärvellä

Vietkö lastasi tarpeeksi liikkumaan?

Uraanin talteenotto – silmänkääntötemppu

Miksi meille ei kerrota?

Palveluroboteista ärräpäihin

Psyykkistä sairautta pidetään potilaan syynä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.