Tyttöihin kohdistuvan väkivallan on loputtava

Tuhannet tytöt ympäri maailmaa kokevat edelleen järjestelmällistä syrjintää, väheksyntää ja väkivaltaa. Tytöt kohtaavat syrjintää sukupuolensa ja ikänsä takia kulttuurista, uskonnosta tai maasta riippumatta. Tämä on yksi aikamme merkittävimpiä ihmisoikeuskysymyksiä.

Plan International teetti kansainvälisen tyttöjen päivän alla laajan kyselyn, jossa tuhannet tytöt Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa kertoivat itse, millaista tyttöjen elämä on.

Tytöt kertoivat, että he odottavat kohtaavansa elämässään väkivaltaa ja että heidän yhteisöissään tyttöihin kohdistuva väkivalta nähdään normaalina.

Tytöt kokivat harvoin olevansa turvassa kotona, koulussa tai asuinympäristössään. Esimerkiksi Ecuadorissa tietyillä alueilla jopa 80 prosenttia tytöistä kertoi, että he kokevat olevansa harvoin tai eivät koskaan turvassa yhteisössään. Nicaragualainen teinityttö kuvaili, kuinka hän tuntee olevansa turvassa ainoastaan perheensä kanssa.

– Raiskaukset ja kidnappaukset tulevat meille tytöille annettuina, hän totesi.

Joka neljäs tyttö kertoi, ettei uskalla käyttää koulunsa vessaa häirinnän ja väkivallan takia.

Plan on vuosia tehnyt työtä tyttöjen koulutuksen ja suojelun eteen. Tuloksia on jo saavutettu. Tänä päivänä koulunsa aloittaa lähes yhtä usein tyttö kuin poikakin. Myös tyttöjen ääntä kuullaan yhteiskunnissa aiempaa paremmin.

Malala Yousafsain kaltaiset roolimallit ovat antaneet voimaa globaalille kansanliikkeelle tyttöjen oikeuksien puolesta. Tytöt ottavat itse tilaa ja vaativat paikkaa yhteiskunnan keskellä, eivät sen reunamilla.

Plan työskentelee yli 83 miljoonan lapsen kanssa. Työssämme tapaamme päivittäin tuhansia Malalan kaltaisia tyttöjä ympäri maailman.

Tyttöihin kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän ei pitäisi olla koskaan normaalia. Planin aloitteesta syntynyt YK:n kansainvälinen tyttöjen päivä 11. lokakuuta muistuttaa, että tyttöjen oikeudet eivät ole vähäpätöinen asia.

Tyttöjen oikeus suojeluun ja koulutukseen on kehitysmaissa yli 500 miljoonan tytön elämää koskeva vaatimus, jonka saavuttaminen voi aidosti ja pysyvästi muuttaa maailmaa. Tytöillä on mahdollisuus muuttaa elämänsä lisäksi myös kehityksen suunta yhteiskunnan tasolla.

Planin kyselyssä tytöt kertoivat, että he kokevat koulutuksen tärkeimmäksi keinoksi oikeuksiensa saavuttamiseksi.

Koulussa opitut tiedot ja taidot antavat tytöille itsevarmuutta puhua ongelmistaan, puuttua elämäänsä koskeviin asioihin ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Siksi tyttöjen koulutuksen on oltava vuosituhattavoitteiden jälkeisissä neuvotteluissa keskeinen tavoite.

Julia Ojanen

ohjelmajohtaja

Plan Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.