USA:ssa on aito demokratia

USA on maailman suurvalloista ainoa, jonka johtajan valinta on aidosti demokraattinen. Tästä johtuen valinta saa paljon huomiota ja nostaa suuria tunteita myös meillä Suomessa. Kotimainen keskustelu ei kuitenkaan aina ole niin tasokasta kuin toivoisi. Monet suomalaiset eivät alkuunkaan ymmärrä Yhdysvaltain vaalijärjestelmää.

Arvostetutkin lehdet jaksavat yhä edelleen väittää, että Yhdysvaltain nykyisen presidentin valinta olisi ollut epädemokraattinen, koska hän sai vähemmän ääniä kuin kilpailijansa. Osavaltioiden valitsijamiehiin perustuvassa järjestelmässä tämä ei ole lainkaan mahdoton tilanne, eikä se ole järjestelmään tutustuneille lainkaan merkki demokratian puutteesta. Kyseisen maan demokratian tilaa kuvannee parhaiten se tosiseikka, että vuoden 1992 vaaleissa istuva presidentti hävisi vaalit ja luopui vallasta suosiolla.

Usein unohdetaan myös se, että Bill Clinton tuli valituksi ensimmäiselle kaudelleen vain 43 prosentin ääniosuudella. Samoissa vaaleissa itsenäisenä ehdokkaana ollut Ross Perot sai lähes puolet Clintonin äänimäärästä jääden kuitenkin ilman yhtään valitsijamiestä. Tämä johtuu siitä, että lähes kaikissa osavaltioissa eniten ääniä saanut ehdokas korjaa saaliikseen kaikki osavaltion valitsijamiehet.

EERO TIKKA yhteiskuntatieteiden kandidaatti Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

Oma koti on elämän perusta

Vauhdikas inkluusio?

Louhunsalmi Säynätsalossa. Kuva: Leena Lätti

Lyhyet

”Potilas ensin” on Sairaala Novan suunnittelun periaate

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.