Ulkoilu tärkeää kehitysvammaisille

Ulkoilua ja liikkumista pidetään tärkeänä hyvinvoinnin ja terveyden perustana, jopa keskeisenä perusoikeutena. Terveydenhuolto kannustaa uupumatta ihmisiä liikkumaan sekä arkiaskareissa että erilaisissa harrastuksissa. Painonhallinnassa, mielenterveyden kohentamisessa ja sydänsairauksien ehkäisyssä reipas ulkoilu on verraton keino.

On myös havaittu, että ihmisten arjessa liikunta ja ulkoilu jäävät liian vähälle ja aika kuluu sisäpuuhissa niin töissä kuin kotonakin. Tämä koskee suuressa määrin myös kehitysvammaisia henkilöitä, jotka tarvitsevat erityisen paljon tukea, kannustusta ja mahdollisuuksia ulkoillakseen ja liikkuakseen riittävästi.

Kansanterveyden edistämisen näkökulmasta "tavallisen kansan" ja vammaisten välille on muodostunut suuri kuilu, joka olisi kurottava umpeen. Liikunnan tiedetään vaikuttavan ratkaisevalla tavalla terveyteen ja hyvinvointiin, mutta resursseja sen toteuttamiseen ei useinkaan ole osoitettu.

Kehitysvammaisten henkilöiden mahdollisuus ulkoilla riippuu monesta tekijästä: pääsevätkö omaiset ulkoilukaveriksi, onko asumisyksikössä avustavaa henkilökuntaa riittävästi, onko henkilökunnalla mahdollisuus lähteä työnsä puitteissa ulkoilemaan. Kuntien sopimukset palveluntuottajien kanssa vain harvakseltaan sisältävät erikseen mainittuna mahdollisuuden ulkoiluun.

Yleensä kehitysvammaisten henkilöiden palvelut ovat rahallisesti niin tiukalle mitoitettuja, ettei palveluntuottajalla ole mahdollisuutta järjestää riittäviä, yksilöllisiä ulkoilumahdollisuuksia. Erityisen suuri huoli on vaikeimmin vammaisista henkilöistä, joille ulkoilu on myös hyvin tärkeää, mutta jonka organisoiminen vaatii melkoisesti resursseja.

Uusi syyskuussa voimaantuleva vammaispalvelulaki mahdollistaa myös kehitysvammaisille henkilöille avustajan käytön. Henkilökohtaiseen apuun ovat lain mukaan oikeutettuja vaikeavammaiset henkilöt. Mikäli avustajapalvelu saadaan toimimaan hyvin ja päämiehen (avustettavan henkilön) eduksi, sitä voidaan käyttää myös ulkoilun ja liikunnan järjestämiseen. Tämä auttaa myös niitä kehitysvammaisia henkilöitä, jotka asuvat tuetusti omissa asunnoissaan eivätkä aina voi lähteä ulos ilman kaveria tai avustajaa.

Myös kolmannen sektorin toimijat organisoivat Raha-automaattiyhdistyksen tuella monenlaista kaveritoimintaa, joka mahdollistaa ulkoilun ja liikuntaharrastuksen myös niille kehitysvammaisille henkilöille jotka eivät ole vammaispalvelulain tarkoittamalla tavalla vaikeavammaisia. Tätä toimintaa olisi mahdollista myös laajentaa ja yhdistellä lain määrittämien avustajapalveluiden kanssa yhteensopivaksi, toimivaksi kokonaisuudeksi.

SUSANNA LOHINIEMI toiminnanjohtaja Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.