Ulkoistus-hätäily vaarantaa soten

Sote-integraatio on onneksi vihdoin etenemässä. Maakunnallisen tuotanto-organisaation rakentaminen etenee Keski-Suomessa ainakin muodollisesti hyvässä järjestyksessä, kuten Jyväskylän perusturvalautakunnan esityslistastakin voi lukea. Yksittäiset päätökset eivät kuitenkaan tue tätä kehittämistä.

Tulevan palvelurakenteen hajoittaminen on jo ennakoivasti käynnissä Jyväskylässäkin: pitkäaikaisia ulkoistussopimuksia valmistellaan kiireellä, jotta ne voitaisiin pakkosyöttää tulevalle tuottajaorganisaatiolle.

Maakunnan reuna-alueilla taas tähyillään muihin suuntiin realiteeteista välittämättä ja suhteellisuudentaju unohtaen.

Kunnallista demokratiaa on tämän hajaannuksen markkinoinnissa käytetty tarkoitushakuisesti syöttinä ja kuntien välistä kaunaa ideologisen rakennemuutoksen käyttövoimana.

Jokainen irtiotto maakunnallisesta kokonaisuudesta heikentää edellytyksiä palvelujen laajuuden ja monipuolisuuden säilyttämiseen Keski-Suomessa. Metsien maakunnassa on nähtävä metsä puilta, kokonaisuus ja ”iso kuva”!

Jokainen etukäteinen ulkoistus vaikeuttaa kattavan palvelurakenteen kehittämistä. Sote ei saa olla sotaa, jossa poltetun maan taktiikalla tehdään tilaa ylikansallisille markkinoille.

Jäsentyneen ja resurssiviisaan kokonaisuuden tulisi olla yhteinen tavoite. Jokainen kapula, joka sen rattaisiin heitetään, maksetaan kalliisti.

Toiminnallisiin palvelurakenteisiin on kertynyt osaoptimointien, keskinäisen kilpailun ja kohdentumisvinoutumien muodostama korjausvelka. Se ei ole homerakennuksia vähäpätöisempi, mutta sen korjaus voidaan kirjata kokonaan tulopuolelle.

Maakunnallisen kokonaisuuden vaarantaminen ja maakunnallisen tuotanto-organisaation rakennustyön sabotoiminen on estettävä. Yhä näennäisemmäksi muuttuvaan päätösvaltaan ja markkinoitten lupauksiin takertuminen kunnissa ei saa vaarantaa keskisuomalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Demokratia on toteutettava vastuullisesti ja solidaarisesti, kaikilla todellisen vaikutusvallan tasoilla.

Marja Leena Makkonen

perusturvalautakunta (vas.)

Kari Jokinen

perusturvalautakunta,

Eila Tiainen

kansanedustaja (vas.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Oppositiossa on mukavaa

Voiko koulun joulujuhla kirkossa olla lainvastainen?

Monilta tuntuu unohtuneen, miksi joulua vietetään

Parempaa salaattia!

Lyhyet

Oma auto kaupan pihaan?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.