Ulkonäön ei pitäisi vaikuttaa työn saantiin

Miksi ihmiset, joilla on vaikkapa eriväriset hiukset tai lävistyksiä ja tatuointeja eivät saa yhtä helposti töitä kuin he, joilla ei ole niitä? Miksi ulkonäkö vaikuttaa niin paljon työn saantiin? Eivätkö ihmiset saa olla enää omanlaisiansa? Eivätkö ihmiset saa toteuttaa omaa tyyliään ilman, että se haittaa työnsaantia tai johtaa ilkeisiin katseisiin?

Jokaisella työhön kykenevällä pitäisi olla oikeus työn tekoon.

Olen huomannut esimerkiksi kaupungilla kävellessäni, että kun vastaan tulee ihminen, jolla on vähän erilaisempi ulkonäkö, häneen kohdistuu ilkeitä katseita. Miksi nykymaailmassa on niin kapeakatseinen näkemys erinäköisiä ihmisiä kohtaan?

Ymmärrän kyllä, että sairaalassa työskentelevän ihmisen ei ole niin suotavaa käyttää lävistyksiä, koska bakteerit voivat levitä niiden kautta toisiin ihmisiin. Mutta mitä väliä sillä on, jos työskentelet vaikka vaatekaupan kassalla? Siinähän sinä vain myyt vaatteita, eikä lävistyksien kuuluisi haitata työtäsi millään tavalla.

Jos sinulla on tatuointi vaikkapa käsivarressasi ja työasunasi on pitkähihainen paita, tatuointi ei näy mihinkään, joten senkään ei kuuluisi haitata työtäsi mitenkään.

Ehkä olisi hyödyllistä, että kaupan kassalla olisi henkilö, jolla olisi erikoinen ulkonäkö. Ihmiset tottuisivat vähitellen erinäköisiin henkilöihin.

Ehdotan, että jos haet vaikka sairaalaan, otat suosiolla kaikki lävistykset pois ja peität tatuoinnit. Jos taas haet vaatekauppaan töihin, voit yrittää murtaa työnantajan ennakkoluulot. Mutta jos työnantaja vaatii ottamaan ne pois, kannattaa ottaa, ettei työn saantisi riipu tatuoinneista tai lävistyksistä.

Toivon, että ihmiset alkavat ymmärtää, että erilaisuus on rikkaus, ja että ulkonäön ei pitäisi vaikuttaa työn saantiin.

Tiia Rinneaho

Kilpisen koulu 8 lk

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.