Ulkopolitiikan hoidon outo muutos

Ulkopolitiikan hoitoa on muutettu tavalla, joka ihmetyttää monestakin syystä. Siitä lienee pitkälle menevä yksimielisyys, että pääministeri aina osallistuu ao. EU-kokouksiin, mutta sitä on vaikea ymmärtää, ettei presidentti voisi niihin osallistua silloinkaan, kun käsiteltävinä olevat asiat koskevat maailmaa EU:ta laajemmin. Miksi Suomella ei saisi olla omia kansallisiakin piirteitä, kuten mm. Ranskallakin?

Muutoksen sanotaan johtuvan Lissabonin sopimuksesta. Unioniin mentäessä vakuutettiin, että jäsenmaat saavat itse päättää omasta perustuslaistaan, eikä perustuslakiamme ole nyt muutettu, sen tulkintaa kylläkin.

Oppikirjoissa on näihin päiviin saakka korostettu tärkeyttä tulkita perustuslakia tarkasti, eikä Taxellin ryhmän selvityskään ole vielä valmis. Menettelyä on puolustettu myös parlamentarismin vahvistumisella, koska pääministeri on helpompi erottaa kuin presidentti. Samalla on jätetty kuitenkin sanomatta monta muuta kansanvaltaan liittyvää seikkaa.

Kansa valitsee presidentin suoralla vaalilla, eikä pääministeriä voi edes äänestää, vaikka hän käyttää nyt yhtä suurta valtaa kuin aikanaan Kekkonen, jolla sitä sanottiin olleen liikaa. "Lautanen" löytyy kuulemma pääministerin avustajalle, mutta ei presidentille, joka ilmeisesti hallitsee asiat paremmin. Mitenhän tuokin palvelee isänmaan etua? Jos kutsuja EU-kokouksiin tulee vain yksi, meneekö avustaja sinne sitten tilaamatta ja yllättäin? Outo oli sekin väite, ettei presidentti voi valmistella ulkopolitiikkaan kuuluvia asioita, koska hänellä ei ole sitä varten valmistelukoneistoa!

Nykymeno perusteluineen vilisee epäjohdonmukaisuuksia, joita monet asiantuntijoinakin kuullut henkilöt kieltäytyvät huomaamasta tai ainakin välttävät puhumasta niistä. Kysymys sinänsä on instituutiosta, ei henkilöistä, mutta näillä näkymillä ei pitäisi olla yllätys, jos hyvistä presidenttiehdokkaista tulee puutetta.

OSMO NUOLIKOSKI YTM Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.