Unella hyvinvointia nuorille

Kun lapsi tulee murrosikään, unirytmi siirtyy noin kahdella tai kolmella tunnilla myöhäisemmäksi. Unen tarve ei kuitenkaan varsinaisesti vähenny, vaan uni ei vain tule enää yhtä aikaisin kuin esimerkiksi ala-asteen alussa.

Nuoret tarvitsevat kuitenkin noin 8–9 tuntia unta yössä, minkä toteutuminen kahdeksan aamuina on todella epätodennäköistä.

Vähäiset yöunet aiheuttavat muun muassa masennusta, liikalihavuutta, kouluarvosanojen huonontumista sekä tuntipoissaoloja aamuisin. Myös elämänlaatu huononee unen määrän ollessa tarvittavaa vähäisempi.

Tiedän yläastelaisena, että minua ja montaa muuta väsyttää aamukahdeksalta koulussa kovasti, eikä tunnilla oikein jaksa kuunnella.

Mielestäni olisi parempi, jos yläasteella ja toisen asteen koulutuksessa koulu alkaisi pääosin puoli yhdeksältä tai yhdeksältä.

Tällöin valtaosa nuorista jaksaisi keskittyä ja kuunnella paremmin, eikä kaikki huomio menisi hereillä pysymiseen. Viikossa voisi kuitenkin olla yksi aikainen aamu, jotta koulupäivät eivät venyisi kaikkina päivinä pitkälle iltapäivään.

Koulun alkamisajan muututtua aamun tunnit kuitenkin siirtyisivät iltapäivään eli suurin osa koulupäivistä pidentyisi tunnilla. Tällöin koulupäivä voisi kestää myös viiteen asti.

Se saattaisi aiheuttaa harmitusta ja ongelmia esimerkiksi harrastusten alkamisaikojen kanssa.

Siispä ehdottaisin, että koulupäivät olisivat mahdollisimman samanmittaisia, jotta viiden päivien määrä saataisiin minimiin. Koulupäivien samanmittaisuus auttaisi myös säännöllisen nukkumisrytmin synnyttämisessä.

Tutkijoiden mukaan jo puolen tunnin lisäys uniin auttaisi väsyneisyyteen. Suurin osa oppilaista jaksaisi keskittyä ja osallistua aamun tunneilla, jos saisivat nukkua vähän enemmän.

Myös liian vähän unen aiheuttamat ongelmat, kuten päänsärky, masennus ja liiallinen kofeiinin käyttö vähentyisivät.

Jos nuori tieten tahtoen valvoo arkena vielä puolen yön jälkeen, on selvää, että aamulla väsyttää. Siispä vaikka koulut alkaisivatkin myöhemmin tulevaisuudessa, nuorten täytyy ottaa myös omaa vastuuta yöuniin liittyen.

Helmi Miettunen

Mankolan yhtenäiskoulu 8C

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

Lukijan kuvatSateenkaari Keuruulla. Kuva: Jorma Soininen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.